Jutarnja kava moderni je 'fiks' koji će vas trenutačno razbuditi, podariti vas energijom za početak dana i vaše obaveze. Otkrijte i druge jutarnje razbuđivače koje često zaboravljamo zbog preopterećenosti i svakodnevnih obaveza, a koje jamče i sretniji početak dana


1. Žvakanje doručka

Najvažniji obrok u danu opskrbit će tijelo važnim nutrijentima, pokrenuti metabolizam i podariti vam energiju za početak radnog dana. Razbudit će vas, pak, jednostavan proces žvakanja hrane, pa u doručak uključite 'hrskave' namirnice poput cjelovitih žitarica u kruhu ili mueslima.

2. Vrući kakao
Umjesto kave srknite šalicu kakaa. Nedavno studije pokazuju da flavonidi u kakau utječu na poboljšanje raspoloženja i razbuđivanje osobe koja ju konzumira. Ispijanje kakaa pokazalo se i kao odličan alat u rješavanju teških matematičkih problema, pa se nameće kao prava namirnica za početak dana.

Preopterećenost obavezama sprečava nas da se ujutro razbudimo ovim prirodnim načinima

3. Svjež zrak
Otvorite prozor, izađite na balkon ili sjednite u vrt na samo pet minuta. Pravilno udisanje i izdisanje opskrbit će vas prijeko potrebnim količinama kisika, razbuditi vas i spremiti za novi radni dan. Umirujući zvukovi prirode, pak, dodatno će vas oraspoložiti.

4. Vježba bilo kojeg tipa

Vježbanje je prirodan način razbuđivanja. Čak i najjednostavnije rastezanje i dizanje iz kreveta povećava krvni tlak, ubrzava rad srca i učinkovito 'uklanja san iz očiju'. Maksimalne rezultate, pak, jamči nešto konkretnija vježba poput jutarnjeg trčanja.

5. Miris mente
Nabavite biljku mente, njeno eterično ulje ili šalicu biljnog napitka pa jutro započnite 'inhalacijom'. Neke studije pokazuju da je miris mentola razbuđuje mozak, i umiruje stresan organizam. Za maksimalan učinak: nakon zdravog doručka i šalice čaja od mentola, u usta bacite komadić žvakače od peperminta.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju