U ljetnim mjesecima kada zbog visokih temperatura nevoljko uključujemo štednjak, češće posežemo za restoranima gotove hrane ili usputnim obrocima za vrijeme zabave na otvorenom ili u zatvorenim prostorima. Pazite li na unos kalorija ili ste prije odlaska na more odlučili još malo stesati svoju figuru, otkrivamo vam koje biste namirnice trebali izbjegavati i čime biste ih mogli zamijeniti

1. Margarita - zamijenite je Mojitom
Ledeni koktel može biti prava kalorijska bomba, pogotovo ako se poslužuje u velikim čašama. Vjerovali ili ne, u jednoj velikoj margariti može se skrivati čak 900 kalorija. Taj omiljeni ženski koktel obiluje tekilom koja lako 'udara u glavu' te uzrokuje dehidraciju organizma. Usto, kad smo malkice 'pod gasom', često i ogladnimo, a tada zaboravljamo brojati kalorije već pogledom tražimo najbliži sendvič-bar.

Ukoliko vam se baš pije koktel, radije odaberite mojito koji sadrži od 170 do 230 kalorija. Mojito se priprema od bijelog ruma, limunova ili limetina soka, žličice šećera i mineralne vode te jedne grančice metvice. A želite li za ljetnih vrućina tek utažiti žeđ, zaboravite na koktele i pijte vodu!

Namjeravate li istopiti još koji kilogram prije odlaska na more ne dozvolite da vas u samoposluzi na odjelu gotove hrane zavedu plodovi mora prženi u dubokom ulju

2. Prženi batak - zamijenite pilećim ražnjićima
Pileći bataci koji su dio ponude restorana brze prehrane čine nam se kao naizgled praktično rješenje za vruće ljetne dane kada nemamo volju za kuhanjem i dodanim zagrijavanjem stambenog prostora ili smo jednostavno u vremenskoj stisci.

Međutim, to meso prženo u dubokom ulju može imati i do 1.000 kalorija. Takva industrijski prerađena hrana u sebi sadrži puno masnoća, soli, kao i šećer i razne pojačivače okusa, a sve to u nama samo stvara još veću želju za hranom.

U takvim situacijama nutricionisti preporučuju da odaberemo meso na ražnju. Jedna porcija pilećih ražnjića od 113 grama sadrži oko 450 kalorija. Stručnjaci također preporučuju ljudima da radije sjednu i u miru pojedu negoli da to čine u hodu, obavljajući istovremeno neku drugu radnju jer će tako manje pojesti.


3. Panirani plodovi mora - zamijenite ih kozicama
Namjeravate li istopiti još koji kilogram prije odlaska na more ne dozvolite da vas u lokalnoj samoposluzi na odjelu gotove hrane zavedu plodovi mora prženi u dubokom ulju. Ne zavaravajte se misleći kako je to zdrava hrana, jer imaju kalorija više negoli šipak ima koštica. Ako ste se već zaželjeli hrane iz morskih dubina, onda su najbolji odabir škampi ili kozice. Dakako, ne prženi već kuhani u vodi ili na pari.

4. Kino kokice umjesto obroka
Svaki odlazak u kino velika je prijetnja za vašu liniju, pogotovo ukoliko na projekciju dođete gladni pa posegnete za najvećom porcijom kokica i velikom čašom gaziranog soka. Taj vam užitak može donijeti i do nevjerojatnih 1600 kalorija po porciji!

Ako već morate nešto grickati, onda barem odaberite najmanju porciju. Ili podijelite kokice s prijateljima, ukoliko ste u kino došli u društvu, kako ne biste u sebe unijeli sav taj kalorijski užas. A što se pića tiče, voda je uvijek najbolje rješenje.

5. Ah, te zarazne grickalice!
Grickalice su, znamo svi, prava napast i nije teško pretjerati u njima. Često ih jedemo sasvim nesvjesno i zaustavimo se prekasno, kad 'počistimo' čitavu vrećicu ili ih jedemo sve dok ne osjetimo mučninu. Valja imati na umu kako samo 20 krumpirića čipsa ima 200 kalorija, dok pola šalice suho prženog i zasoljenog kikirikija sadrži čak 427 kalorija.

Stoga, grickajte mudro – odvojite u čašicu malo čipsa i kikirikija i kad je ispraznite, nemojte je ponovno puniti. Uvijek imajte na umu da ćete uz 10 krumpirića i 40 kikirikija u sebe unijeti 337 kalorija. No, ukoliko smatrate da vam to nije previše, slobodno gricnite još malo.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju