Ljetne mudrosti poput onih ne plivaj punog želuca ili namači ranu u slanoj vodi da zacijeli još uvijek brojnima predstavljaju pravilnik kojeg se za opstanak na godišnjem odmoru strogo pridržavaju. No ipak znanost je ta koja mudrosti naših starih opovrgava i čvrsto stoji iza svojih stajališta koji su ako nam je zdravlje bitno ipak pametniji izbor

1. NAMAKANJE RANE U SLANOJ VODI POTIČE BRŽE ZARASTANJE
Mudrost koju često čujemo iz ustiju starijih generacija zapravo nije istinita u svim slučajevima. Dr.sc. Ivana Nola spec. dermatovenerologije ističe kako uistinu postoje rane koje nakon kontakta sa slanom vodom brže zacijeljuju, to su rane koje inače sporije zarastaju jer su duboke i nečiste.

Manje ozljede poput onih uzrokovanih primjerice padom s bicikla posebice kod djece nije dobro izlagati slanoj vodi jer ona takvu ozljedu nagriza i otežava njezino zarastanje.

Ukoliko još čuvate bočicu zaštitnog sredstva za sunčanje od prošlog ljeta, bacite je, jer unatoč valjanom roku trajanja njegova učinkovitost je smanjena

 2. ZAŠTITNI FAKTOR 30 DVOSTRUKO VIŠE ŠTITI OD ZAŠTITNOG FAKTORA 15
Posve očekivan logičan zaključak brojnih u ovom slučaju ipak ne drži vodu. Naime oznake sa zaštitnim faktorom su zapravo mjerene u laboratorijskim uvjetima.

Krema 30 će gledajući vremenski period njezine učinkovitosti svakako nešto duže štititi od faktora 15, a 50 dulje od 30, no čak i kad nanesemo kremu zaštitnog faktora 50 smatramo da koža nije tako maksimalno zaštićena. 'Upravo zato se treba pridržavati liječničkih naputaka i suncu se ne izlagati u kritičnim periodu tijekom dana' istaknula je dr.sc. Ivana Nola.

 3. BIJELA MAJICA MOŽE ZAMIJENITI KREMU ZA SUNČANJE
Za ovim načinom zaštite najčešće posežu ljudi iznimno bijele puti no ona nikako nije dovoljna u očuvanju kože od štetnih UV zraka, pa je nužno tijelo namazati kremom s zaštitnim faktorom.

Stručnjaci ističu ukoliko se ipak u vrijeme od 11 do 15 sati nađete na suncu obavezno obucite bijelu majici, što se posebice odnosi na djecu. Osim toga činjenica da vam je koža već potamnjela nije dovoljna zaštita, preplanulost na bijeloj koži naime pruža zaštitu jednaku sredstvu s faktorom 4.

 4. PLIVANJE PUNOG ŽELUCA JE ŠTETNO
Skočiti nakon jela u hladnu vodu dugo se smatralo opasnim jer kao posljedicu može imati bolove i grčeve u trbuhu. Znanost je tu staru mudrost opovrgnula budući da organizam nakon jela probavlja hranu, to će ga samo malo usporiti što opuštenom užitku u vodi to ne stoji na putu

'Ako ste bolesnik na srce ili teži bolesnik sa cirkulatornim smetnjama onda neovisno o jelu svaki nagli ulazak u vodu može napravit problem. Ako ste mlad, zdrav i nemate problema onda se lijepo okupajte iza sendvića' istaknula je dr.sc. Miroslava Katičić, spec. internist gastroenterolog.

5. PROŠLOGODIŠNJA BOČICA KREME ZA SUNČANJE MOŽE POSLUŽITI JOŠ JEDNU SEZONU
Ukoliko još čuvate bočicu zaštitnog sredstva ostalu od prošlog ljeta, bacite je. Rok trajanja većine sredstava za zaštitu od sunca iznosi godinu dana od otvaranja, pod uvjetom da je čuvate na suhom i hladnom mjestu. Čak i ako im je rok trajanja još uvijek valjan, učinkovitost nekih krema i losiona za sunčanje može biti umanjena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju