Otkako je mikrovalna pećnica postala dijelom gotovo svakog kućanstva ne prestaju polemike oko njezinog štetnog utjecaja na čovjekovo zdravlje. Većina takvih vezana je uz neispravnu primjenu aparata koji brojnima olakšava život , a na koje ne obraćamo pažnju. Donosimo najčešće greške prilikom pripreme jela u mikrovalnoj pećnici koje ostavljaju posljedice na naše zdravlje

1. Neravnomjerno raspoređena hrana
Prilikom kuhanja ili zagrijavanja mesa, ribe i jaja često se događa da zbog neravnomjerno raspoređene količine hrane ostaju 'hladne zone' u namirnici. Na ovaj način hrana postaje štetna jer se na hladnim zonama stvaraju štetne bakterije.
Namirnice ravnomjerno rasporedite u posudi za kuhanje te, ako je potrebno, dodajte tekućinu. Posudu pokrijte poklopcem ili prozirnom kuhinjskom folijom, no ostavite ih blago odmaknutima od ruba posude kako bi mogla izlaziti para. Naime, para koja se stvara pri kuhanju pomaže uništavanju štetnih bakterija i osigurava ravnomjernu termičku obradu hrane.

2. Hrana obrađena pa ostavljena za sutra
Dopola termički obrađena hrana u mikrovalnoj pećnici, koju planiramo nastaviti kuhati ili peći, ne smije biti ostavljena za kasnije. Naime izvor topline kojim je hrana bila izložena u kratkom vremenu nije uspio obuhvatiti svaki dijelić namirnice, na tim dijelovima dolazi do povećanog razmnožavanja štetnih bakterija.

Takvu do pola pripremljenu hranu važno je odmah bez odgađanja premjestiti u drugi izvor topline i dovršiti pripremu.

Prilikom kuhanja ili zagrijavanja mesa, ribe i jaja često se događa da zbog neravnomjerno raspoređene količine hrane ostaju 'hladne zone' u namirnici u kojima dolazi do stvaranja štetnih bakterija

3. Dječja hrana zagrijana u ambalaži
Brojni su u nastojanju da uštede vrijeme pripreme hrane skloni i dječje bočice i kupovnu hranu u staklenim bočicama zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. No prilikom zagrijavanja mikrovalovi se vežu za masnoće u hrani, neravnomjerno se raspoređuju čime dolazi do stvaranja bakterija i vrelih zona u hrani.
Dječju hranu zagrijavajte na srednje jakoj temperaturi, ukoliko ste je kupili u ambalaži dopuštenoj za korištenje u mikrovalnoj pećnici svakako je radije prebacite u vlastitu kermičku posudu.Dokazano je naime da brojni materijali iako prilagođeni korištenju na visokim temperaturama ispuštaju štetne tvari u hranu.

4. Zagrijavanje jela u kupljenom pakiranju
Gotovi i polugotovi proizvodi koji se pripremaju u mikrovalnoj pećnici uglavnom sadrže fluoropolimere, tvari koje sprječavaju propuštanje masnoće izvan pakiranja, a brojna istraživanja pokazala su da ta tvar ima štetna svojstva po zdravlje. Ona je i razlog zašto su u posljednje vrijeme alarmantna upozorenaj da se izbjegavaju gotova pakiranja kokica za mikrovalnu. Stoga kada ste god u prilici izbjegavajte konzumiranje gotovih jela za mikrovalnu paćnicu.

5. Korištenje plastičnog posuđa
Prilikom zagrijavanja plastika ispušta štetne kemikalije izravno u hranu, zbog čega se zagrijavanje namirnica u plastičnim posudama nikako ne preporuča. Ovo se posebno odnosi na plastične dječje bočice, naime brojnima je takav brzinski način pripreme obroka za bebu omiljen jer je najbrži, no pokazalo se da nakon učestalog izlaganja toplini iste bočice ona postaje izvor štetnih kemikalija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju