Brojni se svakodnevno suočavaju s problemom prejedanja koji osim viška kilograma uzrokuje malaksalost, gubitak koncentracije te nadutost u trbuhu. Osim uvriježenih pravila o smanjenju porcija i samokontroli priroda nam je pak najbolji saveznik u rješavanju ovisnosti o nepotrebnim zalogajima. Ona nam nudi namirnice koje produžuju osjećaj sitosti , a njihova je prednost i lako kombiniranje sa slasnim zalogajima

1. ZELENO LISTANO POVRĆE
Špinat, kelj i zelena salata u sebi sadrže tek neznantnu količinu kalorija, dok s druge strane obiluju vitaminima i vlaknima koji stvaraju osjećaj sitosti. Vlakna naime izvlače vodu iz organizma i vežu je na sebe pri čemu tijelo ne traži dodatne zalogaje.

>>3 trika uz koje nećete nikad biti gladni

2. ORAŠASTI PLODOVI
Osim što su odličan izvor vlakana i magnezija orašasti plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim mastima koje usporavaju probavljanje ugljikohidrata, pri čemu se snižava razina šećera u krvi. Vlakna iz orašastih plodova badema, oraha i lješnjaka dugo se zadržavaju u probavnom traktu i stvaraju osjećaj sitosti. Kada osjetite glad posegnite za nekim od omiljenih zdravih grickalica, a samljevene možete ubaciti u salatu, umak ili jogurt.

Proteini i omega-3 masne kiseline iz sjemenki lana produžuju sitost i povećavaju razinu hormona kolecistokinina, koji je zadužen za reguliranje apetita

3. SJEMENKE LANA
Proteini i omega- 3 masne kiseline iz sitnih sjemenki smanjuju apetit i povećavaju razinu hormona kolecistokinina, koji je inače zadužen za reguliranje apetita. Mljevene sjemenke brže se apsorbiraju u tijelu stoga jušnu žlicu umiješajte u jogurt ili pospite po svježe narezanom voću za cjelovit i zdrav međuobrok.

4. METVICA
Zeleno lišće na organizam djeluje umirujuće, a pogodno djeluje na ravnotežu šećera u krvi čime se smanjuje osjećaj gladi. Osušena ili svježa metvica je odlična kao začin u juhama, varivu i slasticama jer ubrzava probavu i potiče topljenje masti. Njezin intenzivan miris oslično se sljubljuje uz rajčicu, grašak, ananas, limun i naranču pa kada niste u prilici popiti kao čaj, suhe listove natrgajte i pospite po jelu.


5. JABUČNI OCAT
Ovaj prirodno proizveden kiseli dodatak jelima usporava prolazak hrane kroz probavni sustav čime se znatno umanjuje potreba za nepotrebnim zalogajima. Njegova velika prednost je prirodno snižavanje glikemijskog indeksa hrane bogate ugljikohidratima kao što su tjestenina, kruh i kolači. Jabučni ocat naime usporava otpuštanje glukoze u organizam pri čemu tijelo ne žudi za hranom. Osim u slatama preporuča se žlicu octa koristiti u varivima i juhama, ali i pomiješanog s vodom kao napitak ispijen prije jela.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju