Tajna zdravog tijela i izgleda definitivno leži u ravnoteži dva osnovna segmenta: zdravoj prehrani i vježbanju. Što se tiče prvog, pravilo je da prehrana mora biti raznovrsna i obilovati tijelu potrebnim mineralima i vitaminima. A kako bi udovoljili želji brojnih u potrazi za super namirnicama koje će nam uz injekciju zdravlja ubrizgati i ono malo estetskog efekta otkrivamo moći 5 velikih boraca protiv masnoća


1. Grejp

Samo pola svježeg grejpfruta ili 250 ml cijeđenog soka blokira enzime koji su u tijelu zaduženi zapohranjivanje masnoća, osim toga ova gorkasta voćka obiluje vlaknima koji produžuju osjećaj sitosti. Sastav vode od čak 90 posto odgovorno je za ubrzavanje metabolizma i sasmim time sagorijevanje masnoća. Orkasti plod špreporuča se konzumirati ujutro na tašte i barem jednom dnevno prije obroka.

2. Celer
Eterična ulja kojima obiluju stabljike celera ubrzavaju probavu i potiču apsorpciju hrane u tijelu. Celer sadrži velike količine kalija, elementa odgovornog za izlučivanje vode iz tijela. Iako se u našoj kuhinji celer koristi najčešće kao dodatak juhama, njegove vrijednosti su maksimalno iskorištene jedino kada se konzumira svjež. Možete ga dodati naribanog u salate i sendviče, te koristiti kao sastojak svježih sokova .

Spoj u pakleno ljutim papričicama, kapsaicin, sprječava pretvorbu nezrelih masnih stanica u zrele masne stanice koje u sebi imaju veću količinu masnog tkiva



3. Avokado

Egzotični plod kojeg brojni skeptično zaobilaze obiluje mononezasićenim mastima koje se za razliku od zasićenih ne talože u naslagama sala. Folna kiselina ili vitamin B9 kojim avokado obiluje jedan je od vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, dok vlakna iz mesnatog pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja. Avokado možete koristiti kao dodatak u salatama ili od njega napraviti popularni guacamole umak.

4. Čili paprika

Spoj u pakleno ljutim papričicama, kapsaicin, sprječava pretvorbu nezrelih masnih stanica u zrele masne stanice koje u sebi imaju veću količinu masnog tkiva. Preporuča se barem jednom dnevno u glavni obrok dodati pola žličice mljevene čili paprike, za hrabrije će dostatan biti savjet da prije obroka popijete žlicu čili praha pomiješanog sa svježim sokom od grejpfruta.

5. Limun
Prirodno topivo vlakno iz limuna, pekticin zaslužan je za upijanje masnoća nakupljenih u tijelu, dok usporava probavni proces istovremeno zadržavajući osjećaj sitosti i smanjujući potrebu za nezdravim međuobrocima. Vitamin C u limunu potiče proizvodnju karnitina, aminokiseline uz koju se masnoće pretvaraju u energiju. Jutro započnite sa svježe cijeđenim sokom limuna pomiješanim s jednim decilitrom tople vode, ukoliko imate domaći limun naribajte u napitak malo korice.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju