Tijekom skidanja kilograma brojni nailaze na brojne prepreke uvjetovane osnovnim pravilima dijete. Zabrane unošenja određenih namirnica, te striktno utvrđen period konzumiranja obroka dovodi do 'skidanja' s dijete i često dodatne nervoze. Kako bi višak kilograma uspješno i s osmijehom eliminirali donosimo pravila dijeta koja smijete kršiti,a koja neće ugroziti plan mršavljenja

1. Ne izbjegavajte masnoće
Zabranu unošenja masnoća tijekom dijete ne treba shvaćati doslovno, jer postoje dvije vrste masnoća, loše koje valja izbjegavati i zdrave koje su neophodne za niz funkcija u tijelu. Nezasićene masnoće pomažu kod apsorpcije nutrijenata iz voća i povrća, te snižavaju kolesterol. Riba, orašasti proizvodi i avokado riznice su esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

2. Jedite kruh
Izbacivanje kruha iz prehrane također je pravilo kojeg se ne treba striktno pridržavati. Naime žitarice su važne za nutritivno uravnoteženu prehranu, a ukoliko ih zaobilazimo tijelu oduzimamo energiju i lakše posežemo za jednostavnim šećerima i mastima. Birajte integralni krug od cjelovitog zrna žitarice koji obiluju vlaknima i zadržavaju osjećaj sitosti.

3. Ne preskačite večeru
Naše tijelo nije programirano na način da više kalorija pohrani u određeno vrijeme, a pravilo prilikom mršavljenja kako večeru treba izbjegavati posve je pogrešno ukoliko radite noću. Tijelo za rad treba energiju ukoliko je ne dobije iz hranjivih namirnica osudit će nas na konzumiranje brzih nezdravih zalogaja. Stoga si radije priuštite zdravu i laganu večeru poput salate, integralne thjestenine ili pak namaza od slanutka negoli da gladujete.

4. Jedite slatko
Pretjerano odricanje od slatkoga dodatno potiče želju za ukusnim zalogajima. Pravilo prilikom skidanja kilograma trebalo bi funkcionirati omjerom 9:1, što znači da 90 posto prehrane sačinjava raznovrsna ali umjerena i samo zdrava hrana. U preostalih deset posto s vremena na vrijeme smijete ubaciti kuglicu sladoleda i čokoladu koja vas neće izbaciti iz ravnoteže.

5. Konzumirajte 3 umjesto 5 obroka dnevno
U svakodnevnoj užurbanosti ostaje nam premalo vremena za razmišljanje o točnom vremenskom periodu konzumiranja obroka. Kod mršaljenja je važno da se između obroka ne rade preveliki razmaci jer glad nas dovodi u napast prejedanja. Osim toga razmišljanje o pet raznovrsnih obroka stvara stres i nervozu, stoga su 3 glavna obroka u danu s pametno kombiniranim namirnicama koja produžuju osjećaj sitosti pametniji izbor.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju