Tri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz košarice brzopoteznih izvora energije. No osim hranjive vrijednosti dokazana je njezina svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom

1. Nadutost i zatvor
Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu te potiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga njihovo djelovanje je probiotsko i stimulirajuće na rad crijeva. Svi ovi faktori potiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva.

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu te potiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela

2. Stres
Nazivaju ga bolešću modernog doba jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam pri čemu pada razina kalija u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalija koji će pomoći u normaliziranju otkucaja srca, slanju kisika u mozak i reguliranju optimalne količine vode u tijelu.

>>5 čarobnih upotreba kore od banane

3. Krvni tlak

Poznato je kako velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan utjecaj na krvni tlak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti s velikom količinom kalija koju sadrže banane. Svako jutro preporuča se pojesti jedna banana koja će tlak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

4. PMS
Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utječe na razinu glukoze u krvi, a dokazano je kako moćnik iz B skupine kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

5. Depresija
Sastojak banane je triotofan, aminoliselina koja pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime samo jedna banana je dovoljna da razina serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju