Briga o intimnoj zoni nikako ne bi trebala početi i završiti samo sa bavljenjem oko uklanjanja dlačica, iako je i ono jedan od važnijih koraka u higijeni. Postoje naime podmukli uzročnici nelagode tamo dolje na koje svakako treba obratiti pažnju i intimnoj zoni priuštiti zasluženu njegu

1. Obični sapuni ili gelovi za tuširanje nisu namijenjeni za intimne dijelove tijela. Većina takvih proizvoda koristi za održavanju prirodne pH vrijednosti kože, koja iznosi 5,5. Normalna pH vrijednost zdrave vagine se kreće između 3,8 i 4,5. Korištenje običnih sapuna narušava prirodnu floru intimne zone, stvarajući uvjete za razvijanje i razmnožavanje štetnih bakterija. Kao posljedica se pojavljuju iritacije, bol, neugodni mirisi i svrbež.

Savjet: Stručnjaci preporučuju korištenje tople vode i isključivo proizvoda namijenjenih intimnoj zoni.

Agresivno uklanjanje dlačica posebice u kućnoj radinosti može prouzrokovati iritacije, crvenilo, upale i urastanje dlačica

>>'Vagitretman': Novo čudo savršene bikini zone

2. Sintetičko donje rublje spriječava cirkulaciju zraka i povećava vlažnost u intimnoj zoni čime se stvara idealna sredina za razvoj bakterija.

Savjet: Stvorite naviku nošenja pamučnog donjeg rublja koje je prirodni materijal uz kojeg koža diše i ne znoji se, a gaćice sa čipkom čuvajte za posebne prilike.

>>5 najvažnijih istina koje morate znati o donjem rublju

3. Uklanjanje dlačica s intimne zone nije samo pitanje higijene nego sve češće trenda, no u potrazi za što zanimljivijim frizurama treba biti itekako oprezan. Agresivna depilacija posebice u kućnoj radinosti može prouzrokovati iritacije, crvenilo, upale i urastanje dlačica koja su neugodna pojava nakon depilacije voskom.

Savjet: Bez obzira za koju se frizuru odlučili, budući da se radi o izrazito osjetljivoj koži, uklanjanje dlačica na tom području prepustite u stručne kozmetičarske ruke.

Seks za vrijeme menstruacije nije poželjan jer nosi veliki rizik za pojavu infekcija

4. Seks za vrijeme menstruacije nije poželjan jer nosi veliki rizik za pojavu infekcija. Krv naime predstavlja izvrsno hranilište za sve mikroorganizme, a otvorenost materničnog grlića omogućuje njihov lak i brzi prodor u gornji dio spolnog sustava.

Savjet: Izbjegavajte odnose tijekom ciklusa i svakako pripazite na redovito mijenjanje higijenskog uloška i tampona za koje se preporuča izmjena svakih tri sata.

5. Učestalo nošenje uskih traperica i hulahopki može prouzrokovati vlažno područje oko intimne zone. Isto tako smanjena cirkulacija uskim krojevima odjeće stopira prohodnost krvi zbog čega su upalni procesi učestaliji kao i sklonost infekcijama.

Savjet: Komotna odjeća svakako je blagodat za intimno područje kojemu su prirodne tkanine, ne samo rublja nego odjeće važne za idelane uvjete.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju