Prejedanje je problem s kojim se brojni suočavaju na dnevnoj bazi, a nakon kojeg požale na svaki suvišni zalogaj. Razlog tomu je kratkotrajno zadovoljstvo koje nam ostaje nakon ukusnih zalogaja jer poništava ih grozan osjećaj u trbuhu - nadutost, grčevi, žgaravica i malaksalost. Donosimo 5 savjeta kako spriječiti i liječiti lošu naviku i buku u trbuhu

1. Pozdravite se s aperitivom
Užitak koji će brojni sebi priuštiti prije ukusne večere, a čija funkcija je da napravi mjesta u želudcu za jelo koje slijedi čašica je aperitiva.

No slatkaste likere zbog velike količine fruktoze koju sadrže, probavni sustav teško apsorbira. Fruktoza teško prolazi kroz tanko i debelo crijevo, zadržavajući se u njemu uzrokuje nadutost i kao posljedicu plinove. Stoga sa slatkastim aperitivima prije jela oprezno.

Čaj od cikorije ima svojstvo diuretika i potiče rad metabolizma te pomaže kod nadutosti

>>Napitak koji će pročistiti tijelo u nekoliko gutljaja

2. Pojedite porciju namirnica bogatih vlaknima
Želudac je mišić koji se može proširiti do tri puta nakon velikog obroka i primiti više hrane nego što treba. Što znači da vam on neće dati signal kako ste pretjerali sa zalogajima sve dok ne prestanete jesti.
Preduhitrite svoje megalomanske apetite i poštedite probavu bolnog iskustva na načina da prije obroka pojedete jabuku, sirovo povrće ili salatu. Na taj način ćete obuzdati apetit, zavarati želudac i obogatiti svoju prehranu vlaknima koji su izvrsni pokretači metabolizma i varenja hrane u probavnom traktu.

>>Vodič za lijenu probavu: 'Goniči' uz koje ćete se osloboditi zatvora

3. Čašicu vina nakon jela zamijenite šalicom spasonosnog čaja

Čaj od korijena cikorije odlično djeluje za normaliziranje probave, posebice nakon što želudac opteretimo za zalogajima viška.

Cikorija ima svojstvo diuretika i potiče rad metabolizma te pomaže kod nadutosti. Sat vremena nakon obroka preporuča se popiti spasonosni čaj. U 2 dcl vode stavite 13 grama mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije i kuhajte pet minuta, procijedite  i pijte u malim gutljajima. Čaj od kamilice jednako je učinkovit za probavu.

Kretanje pola sata nakon jela pomaže u izbacivanju plinova iz abdomena i olakšava rad crijeva

4. Umjesto ležanja nakon obroka prošetajte
Navika brojnih je nakon jela opustiti se u vodoravnom položaju što je potpuno pogrešno jer tijekom dva sata nakon jela probavni želučani sokovi maksimalno obavljaju svoju funkciju.

U ležećem položaju događa se vraćanje kiseline u želudac koja uzrokuje žgaravicu, nadutost i grčeve u trbuhu. Lagana šetnja pola sata nakon jela pomaže u izbacivanju plinova iz abdomena, kretanje olakšava pritisak u crijevima čime se smanjuje neugodan osjećaj nadutosti. Ubrzana cirkulacija također ubrzava rad probavnog sustava i potiče metabolizam.

5. U prehranu uvrstite pametno voće i povrće
Papaja i ananas sadrže enzime - papain i bromelin koji potiču probavu, preporuča se stoga prije obroka pojesti tek nekoliko kockica ovog svježeg egzotičnog voća.

Spas nakon prejedanja je komorač koji je itekako poznat kao lijek za lošu probavu, njegova eterična ulja potiču lučenje probavnih enzima i smanjuju vjetrove u crijevima. Ukoliko niste obožavatelj svježeg komorača možete ga dodati kao začin u teško probavljiva jela ili nakon obroka popiti čaj od komorača. Jednu žličicu čaja prelijte s 2 dcl prokuhane vode i ostavite 10 minuta da odstoji.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju