Brojni su mišljenja kako je kosa samo skup vlasi, odnosno mrtvih proteina, no stručnjaci ističu kako je ona jedno od najvjerodostojnijih ogledala unutarnjeg stanja našeg tijela. Otkrivamo 7 promjena na kosi i vlasištu koje upućuju na zdravstvene probleme koje nikako ne bismo trebali ignorirati


1. Suha, lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput bojenja, ravnanja ili kovrčanja uzrokuju lomljenje vlasi. No takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih problema. Među njima je i Cushingov sindrom, poremećaj rada nadbubrežne žlijezde koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo je stanje najčešće nasljedno, preniska razina paratireoidnih hormona u krvi uzrokuje promjene u razini kalcija i fosfora, što dovodi do lomljive i suhe kose.

2. Ljuskava koža tjemena

Krastice na tjemenu, najčešće ukazuju na početak psorijaze, jedne od najučestalijih autoimunih bolesti. Pa iako promjene na koži brojni na početku ne shvaćaju preozbiljno, znajući da se psorijaza pojavljuje zajedno s nekim od drugih autoimunih bolesti poput lupusa i reumatoidnog artritisa, potrebno je na vrijeme reagirati i pronaći adekvatan način liječenja.

Agresivni tretmani poput bojenja ili ravnjanja uzrokuju lomljenje vlasi. No takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih problema poput poremećaja rada nadbubrežne žlijezde

3. Suha i tanka kosa
Iako su uzročnici suhe kose najčešće vanjski poput boja za kosu, agresivnih preparata za oblikovanje frizure ili prečestog izlaganja sušilu nisu i jedini. Naime primijetite li kako je vaša vlas s vremenom postala tanka to često upućuje na neaktivnost štitnjače. Neaktivna tiroidna žlijezda uzrokuje hipotireozu čiji su simptomi umor, naglo dobivanje na težini, usporen rad srca i čest osjećaj hladnoće.

4. Prekomjerno ispadanje kose

Dnevni gubitak kose između 90 i 100 vlasi, stručnjaci ističu, nije alarmantan nego prirodan i normalan. No ispadanje većeg broja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom ispadanju često je posljedica loše prehrane. Naša kosa žudi za proteinima, željezom, cinkom, vitaminom A i omega 3 masnim kiselinama kako bi ostala zdrava i sjajna.

5. Otpadanje kose u okruglim pramenovima
Autoimunološka bolest alopecia areata manifestira se otpadanjem kose u specifičnim okruglim pramenovima. Imunološki sustav se okreće protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući otpadanje kose. Češća je u obiteljima podložnijima autoimunološkim bolestima, a najčešći uzrok same bolesti je dijabetes. Osim otpadanja kose, alopecia areata također uzrokuje otpadanja obrva i trepavica.

6. Prorijeđena kosa
Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaki folikul proizvodi jednu vlas koja raste 1.2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, opada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30. godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije. Uzroci pojačanog ispadanja kose mogu biti hormonalna neuravnoteženost, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i velik stres.

7. Preuranjene sijede
Pojava sijedih prije 35 godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9 poznatog kao folna kiselina. Naime, dokazano je kako ovi vitamini uz izlaganje suncu stvaraju moćan duet koji pomaže u obnavljanju pigmentacije na mjestima na koži i kosi koja su prestala proizvoditi melanin. Vitamin B12 sastojak je ribe, jaja, peradi i mliječnih proizvoda dok su zeleno lisnato povrće i žitarice najbolji izvori folne kiseline.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju