Kuhinjska sol svakodnevni je sastojak hrane na stolovima, a unosimo je ne samo soljavanjem nego i gotovom hranom koja sadrži prekomjerne količine soli. Na ovaj način premašujemo svoje svakodnevne fiziološke potrebe koje, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije ne bi trebale biti veće od 6 grama na dan. No konzumacija soli po osobi u našoj zemlji iznosi čak 20 grama što je alarmantno jer ona je usko povezana s hipertenzijom, moždanim udarom, osteoporozom. Smanjiti unos soli osnova je za zdravlje koja je moguća uz ovih 7 jednostavnih načina


1. Birajte svježe ili zamrznuto povrće umjesto konzerviranog
Jedan od podmuklih načina da se sol uvuče u prehranu je konzervirano povrće koje sadrži natrij kao konzervans, stoga konzerve s gotovim sadržajem treba izbjegavati. Koristite svježe i smrznuto povrće koje osim soli koje dolazi kao prirodni sastav namirnice nema dodataka.

Unos soli možete smanjiti ukoliko konzumirate svježe i neprerađene namirnice, konzerviranu hranu treba izbjegavati

2. Čitajte sastav umaka i rizične zamijenite zdravima
Samo jedna žlica sojinog umaka sadrži više od 1 000 mg natrija, alternativa ovom umaku je balzamični ocat koji natrij sadrži tek u tragovima.

>>5 ekstra dodataka za fantastične kokice bez grama soli

3. Jedite manje kruha
Kruh nikada ne stavljamo u kontekst prerađene hrane, ali zamka se krije u pojačivačima okusa među kojima je i sol koja se dodaje u svježi kruh. Jedna kriška sadrži čak 230 mg soli.

4. Izbjegavajte suhomesnate proizvode u sendvičima
Iako meso u svom sastavu sadrži sol ona se naknadno dodaje u suhomesnate proizvode kako bi se okus pojačao i produžio vijek trajanja proizvoda. Jedna šnita primjerice pureće salame sadrži 1.050 mg soli. Stoga radije birajte svježe pureće meso ili vegeterijansku alternativu sendviča.

Dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 6 grama

5. Napravite domaću juhu umjesto one iz vrećice
Juha od povrća i nemasnog mesa zvuči zdravo, ali nažalost konzervirane juhe i one iz vrećice prava su eksplozija soli. Jedna šalica gotove juhe sadrži 940 mg natrija. Bolja alternativa definitivno je domaća juhica za koju ste sigurni da ne sadrži zamke.

6. Držite se jednostavnih načina pripreme mesa
Običan komad svježe piletine ili puretine je zdrav posebice ako ga pripremate s malo maslinovog ulja i na pari. No ukoliko ga tretirate aromama raznih marinada, mrvicama kruha meso postaje prekrcano natrijem i vašem zdravlju ne čini dobro.

7. Ne jedite često pizzu
Iako je poznato da pizza ne spada u zdravu hranu ona je i dalje na vodećem mjestu u prehrani brojnih koji se oglušuju na upozorenja doktora. Jedna kriška pizze sadrži 760 mg natrija, a brojni dnevno pojedu jednu cijelu veliku pizzu koja se sastoji od 8 kriški.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju