Svaki zagovornik zdrave ishrane na popisu najvažnijih namirnica istaknut će maslinovo ulje. Obilje antioksidansa i mononezasićene masne kiseline čine ga najzdravijim među uljima zbog čega je sveprisutan u svakoj kuhinji. No nažalost njegova hranjiva svojstva pogrešnim načinom korištenja se gube i postaju nezamjetna, kako bi od ulja uzeli najvažnije naučite kako izbjeći takve najčešće greške

 


Plastična ambalaža

Najveći neprijatelji maslinovog ulja su plastična ambalaža, ali i prozirna staklenka. Naime svjetlost i zrak u kontaktu s uljem kvare njegovu kvalitetu. Ulje se preporuča čuvati u tamnim staklenim bocama što manjeg volumena kako bi prazan prostor iznad ulja, koji se stvara svakodnevnom potrošnjom, bio što manji radi manje količine kisika koji nužno dovodi do neželjenih oksidacijskih procesa u ulju. Staklo ne upija niti otpušta bilo kakve mirise, lako se čisti, pruža potpunu zaštitu od kisika, ali ne i od svjetlosti pa se preporuča tamnije obojeno staklo koje apsorbira ultraljubičastu svjetlost.

Ulje pohranjeno u blizini izvora topline
Staklenku s maslinovim ulje treba držati podalje od izvora topline poput štednjaka ili izravnog dnevnog svijetla. Naime u ulju izloženom toplini polifenoli se brzo razgrađuju čime ulje gubi na kvaliteti. Najbolje je staklenku s uljem držati u tamnom i hladnom prostoru, primjerice u ostavi.

Staklenku s maslinovim ulje treba držati podalje od izvora topline poput štednjaka ili izravnog dnevnog svijetla. Naime u ulju izloženom toplini polifenoli se brzo razgrađuju čime ono gubi na kvaliteti



Kvaliteta ulja ocijenjena bojom

Brojni su mišljenja kako je boja maslinovog ulja indikator njegove kvalitete, ali boja zapravo pokazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje cijeđeno. Nijanse maslinovog ulja variraju od svijetlo žute do tamno zelene, i svaka od njih je dobra. Ukoliko kupite ulje naglašene zelene boje možete biti sigurno jedino kako je bilo pohranjeno na adekvatan način, u tamnoj boci i daleko od izvora svjetlosti.

Vjerovanje kako ista vrsta maslinovog ulja odgovara uz svaku hranu

Niz različitih vrsta maslinovog ulja na policama trgovina brojni ni ne primjećuju, jedino za čime se povedu u kupnji je cijena, pa izbjegavaju naravno skupa i biraju po vlastitom nahođenju ona za koja pretpostavljaju da su idelana i za kuhanje i salate. Međutim stručnjaci preporučuju da ekstra djevičansko ulje možete koristiti za pirjanje i mariniranje, dok čisto djevičansko ulje ima gorak okus i idealno je u pripremi slanih jela, a kako ima jači okus, dodaje određenu dubinu jelu.

Maslinovo ulje korišteno na previsokoj temperaturi zagrijavanja
Previsoka temperatura na kojoj zagrijavamo maslinovo ulje uništava antioksidanse u njemu i mijenja mu okus pa se ne preporuča koristiti na temperaturi iznad 200 stupnjeva Celzijevih. Za dinstanje se koristi niža temperatura, pa je maslinovo ulje odlično u tu svrhu a kako bi najbolje sačuvali sva njegova hranjiva svojstva najbolje ga je dodavati na kraju pripreme jela ili prije samog serviranja.

Predugo čuvanje maslinovog ulja
Prilikom kupnje ulja najveći je problem saznati kada je proizvedeno jer na etiketi rijetko koje ima upisan datum berbe maslina i proizvodnje. Upravo zbog toga, ne možete ni znati koliko je to maslinovo ulje staro. A maslinovo ulje starije od dvije godine gubi većinu polifenola. Stoga se pridržavajte osnovnog pravila da ulje nakon otvaranja iskoristite u roku godine dana.

Neumjerenost u korištenju
Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je naposljetku ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju