Brojne prednosti zamrzavanja na određene namirnice nemaju željeni učinak, naime problem nastaje prilikom odmrzavanja hrane koja pod temperaturom ispod ništice u potpunosti mijenja ne samo svoj izgled nego okus i teksturu. Donosimo popis namirnica koje treba držati podalje od hladne komore


1. Sir
spada u skupinu dugotrajnijih namirnica čiji okus sa stajanjem postaje zreliji i nepcima primamljiviji, stoga je njegovo pohranjivanje u zamrzivač nepotrebno. Naime ono nakon odmrzavanja gubi strukturu i počinje se mrviti. Želite li sir sačuvati od plijesni jednostavno ga premažite maslacem.

>>Trik za pamćenje: Kako produljiti rok trajanja banane?

2. Nijedna vrsta salate
ne podnosi zamrzavanje, nježni listovi nakon otapanja gube hrskavost i sočnost, te zbog velike količine vlage brzo uvenu. Salatu je najbolje oprati, posušiti i čuvati u hladnjaku, a vijek trajanja produžiti joj možete i jednostavnim trikom s papirnatim ubrusom.

Jednom odmrznuto meso i plodove mora nikako ne smijete vraćati u zamrzivač, naime nagle promjene temperature pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija opasnih po zdravlje



3. Jednom odmrznuto meso i plodove mora
nikako ne smijete vraćati u zamrzivač, naime nagle promjene temperature pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija opasnih po zdravlje.

4. Vodenasto voće i povrće poput ljetne miljenice lubenice, jagoda, krastavca i krumpira zamrzivač u potpunosti uništava. Naime nakon odmrzavanja zbog velike količine vode, koju u sebi posjeduju i koja se pretvara u kristale leda, tekstura ovih namirnica postaje brašnasta i pretvara se u kašu.

5. Svježe začinsko bilje nakon odmrzavanja poprima smeđu, uvenulu strukturu koja ne samo da nije upotrebljiva kao svjež dodatak jelu nego je beskorisna u kuhanom obroku. Odličan način za pohranjivanje svježih mirisnih i ljekovitih listova je zamrzavanje u maslinovom ulju, nakon čega ćete dobiti male kockice s očuvanim svježim biljem.

6. Jaje i vrhnje u umacima poput majoneze, hollandaise i tartar umaka razlozi su zbog kojih ukusne dodatke hrani treba držati podalje od zamrzivača. Tijekom njihova odmrzavanja dolazi do razdvajanja vode i masnoće, te se stvara višak tekućine koji u potpunosti mijenja okus umaka.

7. Jogurt baš kao i kiselo vrhnje nakon odmrzavanja postaju grudičasti jer dolazi do procesa odvajanja tekućine od masnoća. Takva tekstura ne može se piti i postaje korisna samo u kuhanim jelima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju