Vaše tijelo je karta s koje možete pročitati štošta. Samo 60 sekundi je dovoljno da uz pomoć nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite vaše dnevne rutine i napravite kratki i učinkoviti sistematski pregled


Pogledaj svoje oči
Bjeloočnica može štošta otkriti o vašem zdravlju. Ona bi trebala biti čisto i bistro bijele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitne krvne žile koje se iz određenog razloga prošire i postaju vidljive, no bjeloočnica može postati i žućkasta.

Napravite test tako da 7 dana za redom na danjem svjetlu promatrate bjeloočnicu. Ako se boja iste mijenja uzrok može biti neispavanosti, iritacije, alergije ili napora, no ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć liječnika.

Izgubiti li oko 100 vlasi dnevno je normalno, no ako broj prelazi 200 ili pak ako vam kosa otpada u ćupovima vrijeme je da se posavjetujete s doktorom

Pogledaj svoju četki za kosu
Otpadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki nakon češljanja primijetite puno više vlasi od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sljedećeg češljanja prebrojite vlasi.

Izgubiti li oko 100 vlasi dnevno je normalno, no ako broj prelazi 200 ili pak ako vam kosa otpada u ćupovima vrijeme je da se posavjetujete s doktorom.

Ispuši nos
Normalno disanje podrazumijeva se ono kroz nos što opisuje i normalno stanje sluznice nosa. No i najmanja promjena u organizmu to stanje može poremetiti. Ispušite nos u bijelu papirnatu maramicu.

Ako ne ispušete ništa, vaša je sluznica zdrava. Ako ispušete tekuću prozirnu sluz najvjerojatnije je riječ o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledaj svoje nokte
Zdravi nokat je čvrst, bistar i proziran. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i promotrite ima li na njemu nekih značajnih promjena.

Bjelkaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu upućivati na gljivičnu infekciju. Primijetite li takvu ili sličnu promjenu budite na oprezu i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje potražite pomoć stručnjaka.

Pogledaj svoj zubni konac
Čišćenje zubi zubnim koncem važan je dio higijene usne šupljine. No takva rutina može biti pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zubi.

Primijetite li krvarenje ne morate se uznemiravati jer to može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenje koncem može riješiti. No ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju krvariti upitajte svog stomatologa za savjet.

Pogledaj svoju mokraću
Normalna boja urina trebala bi biti bistre svjetlo žute boje. No promijene u urinu mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i nekih zdravstvenih tegoba. Što nijanse mokraće mogu otkriti o vašem zdravlju doznajte ovdje.

Pregledaj svoju kožu
Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samo pregled tijela je vrlo važan. Svako toliko detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primijetite li na koži neke neobične promjene ili nove madeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savjet liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju