Kod pripreme kolača često se događa da unatoč pomnom praćenju slijeda pripreme i precizno izmjerenim sastojcima recepta ishod ne bude poput onog na slici ili isprobanog kod mame. Razlog tomu su male tajne, koje u receptu nisu naznačene, a koje obično sami otkrijemo nakon niza neuspjelih pokušaja. Otkrivamo 7 zlatnih pravila uz koji će vam svaka slastica biti malo remek djelo okusa i izgleda


1.
Kako bi izbjegli neravnomjerno dizanje biskvita tijekom pečenja koristite sastojke prethodno odležane na sobnoj temperaturi. Ukoliko vam se žuri hladna jaja možete staviti u toplu vodu na 15 minuta kako bi postigla adekvatnu temperaturu.

Grudičaste nakupine u kremama izbjeći ćete ukoliko tijekom pripreme žumanjke istučete vilicom pa ih tek onda dodate u maslac ili naznačenu smjesu

2. Osnovno pravilo prilikom izrade biskvita je redoslijed dodavanja sastojka, u zdjelu prvo treba staviti suhe sastojke, promiješati, te postepeno dodavati mokre. Na ovaj način sastojci će se ravnomjerno rasporediti, a u biskvitu se neće stvarati grudice ni prazni mjehurići.

>>Recept za najjednostavniji biskvit koji baš uvijek uspijeva

3. Kako bi izbjegli tvrd i stisnut biskvit, ne smijete pretjerano miješati smjesu nakon što dodate brašno u nju.

4.
Grudičaste nakupine u kremama izbjeći ćete ukoliko tijekom pripreme žumanjke istučete vilicom pa ih tek onda dodate u maslac ili naznačenu smjesu.

5. Za čvrstu teksturu snijega od bjelanjaka bez vodenastih ostataka potrebno je tući bjelanjke, ali bez šećera, sve dok pjena ne postane čvrsta. Tek tada počnite dodavati žlicu po žlicu šećera, sve dok masa ne postaje gusta i sjajna. U smjese za kolač snijeg se umiješa zadnji, i to u hladnu ili vruću smjesu, ali nikada u mlaku jer tad smjesa kod pečenja obično splasne.

6. Kako bi glazura od čokolade ostala što sjajnija pazite da vam smjesa prilikom rastapanja ne zakuha.

7. Pjenastu strukturu moussea uništava korištenje miksera, zato kod njegove pripreme kao i kod svih slastica delikatne strukture koristite plastičnu lopaticu. Pomoću lopatice u smjesi dolazi do postepenog zagrijavanja sastojaka koji se pretvaraju u homogenu teksturu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju