Ubode komaraca navikli smo ublažavati kremama i sprejevima koji sadrže razne kemikalije, ali postoje i prirodna sredstva koja djeluju jednako dobro. Osim što su zdravija, neka od njih sigurno već imate u kućanstvu pa ćete proći bez dodatnih troškova.

1. Mlijeko i voda
Pomiješajte jednake količine obranog mlijeka i vode te u mješavinu umočite maramicu ili bilo koji drugi sličan predmet (na primjer, staru majicu) te njime lagano dodirujte mjesto uboda.

2. Led
Samo jedna kockica leda može stisnuti krvne žile čime se smanjuje otpuštanje histamina u organizmu što znači da će ubod puno manje svrbjeti.

3. Ocat
Zbog niske razine kiselosti, ocat, naročito jabučni, odličan je kućni lijek za sprečavanje svrbeža. Nanesite ga na mjesto uboda i vrlo brzo osjetit ćete olakšanje. Ukoliko je uboda puno, napravite kupku u kojoj ćete dvije do tri šalice octa dodati toploj vodi.

Ubode komaraca navikli smo ublažavati kremama i sprejevima, ali postoje i prirodna sredstva koja djeluju jednako dobro

4. Vrećice čaja
Iskorištene i ohlađene vrećice čaja upijaju tekućinu iz uboda i tako reduciraju svrab i oticanje.

5. Zubna pasta
Pepermint, odnosno njegov sastojak mentol, koji sadrži gotovo svaka zubna pasta, hladi kožu i tako smanjuje svrab. Uz to, pasta za zube ima sastojke koji smanjuju oticanje.

6. Med
Ako vam ne smeta malo ljepljivosti, med je vaš savršeni pomagač u sprečavanju upale i crvenila ubodenog mjesta, a smanjit će i potrebu da se svrbite.

7. Sok limuna ili limete
Ovi voćni "snagatori" pružaju olakšanje od svrbeža te djeluju antibakterijski, ali upotrijebite ih samo kad niste izloženi suncu jer sok od limuna ili limete na koži u kombinaciji sa sunčevim zrakama može rezultirati opeklinama.

8. Bosiljak
Bosiljak sadrži kamfor koji ima sličan učinak kao mentol u zubnoj pasti, odnosno hladi kožu. Zdrobite nekoliko listova bosiljka i nanesite na ubode.

9. Eterična ulja
Ulje čajevca, lavanda i kokosovo ulje umanjuju svrab, bol i oticanje nakon uboda komarca, a ulje čajevca djeluje i antibakterijski zbog čega pomaže u prevenciji infekcije koja može nastati ako se stalno svrbimo. Prije nego nanesete eterično ulje na kožu obavezno se posavjetujte s prodavačem ili dermatologom jer su neka ulja prejaka pa ih prije nanošenja treba razrijediti s vodom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju