Najbolji način da se zaštitimo od opeklina je da boravimo u hladu i koristimo zaštitne kreme s visokim SPF faktorom. No istraživanja su pokazala kako određene namirnice mogu imati vrlo važnu ulogu kod čuvanja naše kože tijekom ljetnih mjeseci. Riječ je o ukusnoj hrani koja zahvaljujući svojim zdravim sastojcima djeluje kao prirodna krema za sunčanje s umjerenim zaštitnim faktorom

1. Tamna čokolada
Istraživanje koje je proveo jedan britanski znanstvenik razveseliti će mnoge ljubitelje ove slatke napasti jer čokolada koja sadrži veliki postotak kakaa djeluje kao krema za sunčanje.

Tamna čokolada, rajčica i zeleni čaj snažni su antioksidanski koji djeluju kao krema za sunčanje s umjerenim zaštitnim faktorom

Naime, koža ispitanika koji su konzumirali samo 20 grama tamne čokolade tijekom 12 tjedana bila je značajno (gotovo dvostruko) otpornija na sunčeve opekline od kože onih koji to nisu činili. Čokolada je bogata snažnim antioksidansom flavanolom koji na prirodan način štiti kožu i čini je otpornijom protiv UVB zraka.

>> 5 namirnica koje ne trpe podgrijavanje hrane

2. Zeleni čaj
Još jedan snažan antioksidans koji štiti naše tijelo, a samim time i našu kožu. Samo čaša ovog zdravog napitka dnevno kožu čini otpornijom na sunčevo zračenje za čak 25 posto - pokazalo je istraživanje provedeno na uzorku žena koje su pile zeleni čaj tijekom 12 tjedana.

3. Rajčica
Osim što je jako ukusna, a kuhanjem ne gubi na nutritivnim vrijednostima rajčica je i veliki prijatelj naše kože. Istraživanje provedeno u velikoj Britaniji otkrilo je kako samo 5 žlica rajčice dnevno povećava otpornost kože na sunčeve opekline za čak 33 posto, što znači da djeluje poput kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom dva.

No iako je priroda naš vjerni saveznik u borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja, bez pomoći preparata za sunčanje ne biste nikako smjeli na godišnji odmor.

Stručnjaci tako preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji je zaštitni faktor iznosi najmanje 15, osjetljivu kožu trebalo zaštititi barem faktorom 30, a dječju 50.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju