Zahvaljujući inicijativi Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka, svaku treću subotu u siječnju obilježavamo Dan mimoza - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice kako bi se upozorilo da su edukacija, cijepljenje i probir temelj dobre prevencije raka vrata maternice

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena.

Voditelj istraživanja za procjenu EHCI indeksa pri organizaciji Health Consumer Powerhouse, dr. Arne Bjornberg, kaže kako Hrvatska mora poboljšati prevenciju na područjima poput pušenja, tjelesne aktivnosti u školama i cijepljenju, a uz to mora se skratiti vrijeme čekanja na liječenje kao i poboljšati njegove rezultati.

O raku vrata maternice

Najčešće su oboljele žene između 40 i 54 godine života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini). Od raka stidnice i rodnice oboljele su ukupno 82 žene, tisuće žena imale su prekancerozne promjene u PAPA nalazima, a HPV uzrokuje i više od 60 vrsta genitalnih bradavica u muškaraca i žena. Liga se zato zauzima da se napokon počne s provedbom Nacionalnog programa za sprečavanje raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Hrvatska mora poboljšati prevenciju raka vrata maternice na područjima poput pušenja, tjelesne aktivnosti u školama i cijepljenju

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om.

Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70 posto populacije imati šansu zaražavanja barem jednim tipom humanog papiloma virusa.

O Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice
Od 1. prosinca 2012. provodi se i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Tim programom obuhvaćene su sve žene u dobi od 25-64. godine koje se pozivaju na PAPA test svake tri godine. Taj pregled je jednostavna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Cilj programa jest smanjiti pojavnost invazivnog oblika raka vrata maternice za 60 posto u roku od 8 godina od početka provođenja programa te smanjiti smrtnost od navedenoga za 80 posto, u razdoblju od 13 godina od početka provedbe.

O cijepljenju protiv HPV-a
Svrha cijepljenja jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om. Te bolesti su rak vrata maternice, premaligne genitalne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te vanjske genitalne bradavice. Cijepljenje je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina.

Glavne poruke akcije "Budi Zdrav(k)a":

Edukacija - Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje - Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV
Probir - Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju