Određeni vitamini i hranjive tvari mogu uključiti prekidač u organizmu koji stanicama signalizira da sagorijevaju više kalorija i masnoća, koristeći većinu tih kalorija kao toplinu. Bez tih važnih nutrijenata događa se suprotno – tijelo zadržava masnoće, usporava se metabolizam i nastojanja da smršavite budu uzaludna. Doznajte kojih je to pet najvrednijih sastojaka hrane koji pomažu otopiti masno tkivo.

Vitamin D
Vitamin D pomaže stanicama tijela da reagiraju na inzulin, hormon koji luči gušterača. Što jače stanice reagiraju na inzulin, to bolje. Što slabije reagiraju to su veće šanse da će se kalorije pohraniti u masnim stanicama. Kad je razina vitamina D niska, razina paratiroidnog hormona (PTH) raste.

Svojstvo zelenog čaja da ubrzava metabolizam zahvaljujemo polifenolima, snažnim antioksidansima

Razina PTH viša od normalne potiče niz reakcija koje vode do pretvaranja šećera u masno tkivo i pohranjivanja masnoća, a ne njihovog izgaranja. Nedostatak vitamina D također može poremetiti funkciju leptina, hormona što signalizira mozgu da prestanete jesti.


Omega-3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline potiču enzime odgovorne za sagorijevanje masnoća u stanicama. Također popravljaju raspoloženje zbog čega mogu smanjiti emocionalno prejedanje te signaliziraju hormonu leptinu da ubrza sagorijevanje masnoća i smanji apetit. Masne ribe poput lososa, bogate i vitaminom D, jedan su od najbogatijih izvora ovih masnoća. Neke vrste orašastih plodova i sjemenki sadrže masti koje se pretvaraju u omega 3 masti kad ih pojedete.


Mononezasićene masne kiseline
Ima ih u maslinovom ulju, orašastim plodovima, sjemenkama, avokadu, maslacu od kikirikija, a potiču sagorijevanje masnoća i kalorija. Također drže šećer u krvi pod kontrolom i smanjuju apetit.

>> Kako centralno grijanje utječe na debljanje?


Omega 3 masne kiseline potiču enzime odgovorne za sagorijevanje masnoća u stanicama

Konjugirana linolna kiselina
Ove masne kiseline nalaze se u mliječnim proizvodima. Konjugirana linolna kiselina pomaže glukozi u krvi da uđe u stanice pa ova kiselina može biti iskorištena za stvaranje energije, a ne pohranjena kao mast.

Uz to potpomaže kod sagorijevanja masnoća, naročito u mišićima gdje se odvija najveći dio sagorijevanja kalorija. No, da biste to postigli morali biste odjednom unijeti ogromne količine konjugirane linolne kiseline što je nemoguće samo kroz hranu. Ipak, možete konzumirati dovoljno da 'pogurnete' metabolizam u stanje sagorijevanja, pogotovo ako unesete i vitamin D, kalcij i bjelančevine.


Polifenoli
Svojstvo zelenog čaja da ubrzava metabolizam zahvaljujemo polifenolima, snažnim antioksidansima. Ovaj učinak možete doslovno osjetiti nakon što popijete čaj. Tijelo će vam se ugrijati jer stanice troše kalorije kao toplinu. Iz tog razloga zeleni čaj je odličan zimski eliksir. Popijte šalicu kad god vam je hladno i kad želite jesti iako niste gladni. Zeleni čaj će vas ugrijati i umiriti te smanjiti glad i želju za hranom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju