Ovaj mirisni, crveni, slasni plod prava je riznica vitamina A i C, kalcija, ali i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti. 100 grama rajčice sadrži samo 18 kalorija pa je savršen i za dijetu.
Dijeta traje pet dana, a možete ju ponoviti nakon dva dana pauze. Tijekom perioda zaboravite na slatkiše, bijeli kruh, masne sireve i dajte prednost piletini, ribi, voću, povrću i integralnim žitaricama.
"100 grama rajčice sadrži samo 18 kalorija pa je ona savršena za mršavljenje i dijetalni meni"
Od masnoća možete koristiti samo maslinovo ulje, a od začina sol, papar i aromatično bilje.
Svako jutro potrebno je popiti čašu mlake vode na tašte, a obavezna su najmanje četiri obroka dnevno.
Donosimo vam jelovnik koji će vam pomoći u slaganju obroka. I ne zaboravite uz to što ćete izgubiti kilograme oslobodit ćete tijelo toksina!
Bilo da je jedete kao jabuku ili pak u juhi, salati ili varivu, s rajčicom ne možete pogriješiti
Doručak
- Integralno pecivo, dvije žlice nemasnog sira i jedna rajčica.
- Dva tosta premazane margarinom i dva koluta šunke.
- 200 grama polumasnog jogurta pomiješanog s žlicom meda i dvije velike žlice žitnih pahuljica.
>>7 razloga zašto trebamo jesti rajčicu
JELOVNIK ZA 5 DANA:
1. DAN
Ručak: Rajčica sa sirom
Pomiješajte 300 grama sjeckane rajčice, 200 grama svježeg sira, prelijte žlicom maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 grama integralnog kruha.
Užina: 100 g voća po izboru
Večera: Tjestenina u umaku od rajčice
Narežite dvije mrkve i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće juhe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g sjeckane rajčice, posolite, popaprite i začinite s pola žlice meda. Pustite neka lagano krčka još 15 minuta. Skuhajte 100 grama integralne tjestenine i prelijte je umakom.
2. DAN
Ručak: Grčka salata
Narežite glavicu crvenog luka, dvije rajčice i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 grama integralnog kruha.
Užina: Šalica kave i dva keksa
Večera: Juha od oslića
Dinstajte dvije glavice sitno sjeckanog crvenog luka na maslinovom ulju, dodajte dvije veće rajčice koje ste prethodno ogulili i narezali na kriške, povrtnu kocku za juhu i pola litre vode. Kada juha zakuha, dodajte sjeckani file oslića pa kuhajte još 20 minuta. Začinite po ukusu.
3. DAN
Ručak: Omlet
Narežite 100 grama šampinjona i 300 grama rajčice, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva jajeta i zapecite.
Užina: Dvije mrkve
Večera: Teletina s rajčicom
Ispecite komad teletine (125 do 150 grama) i začinite ju po želji. U drugoj posudi prodinstajte sitno sjeckani crveni luk i dvije rajčice, dodajte meso i ostavite na vatri još 15 minuta.
Rajčica je prava riznica vitamina A i C, kalcija, ali i likopena- najmoćnijeg antioksidansa
4. DAN
Ručak: Hladna poslastica
U 300 grama narezane rajčice, jednu papriku i veći krastavac, dodajte žlicu maslinovog ulja i ubacite u mikser zajedno s dva češnja češnjaka i dva komadića izmrvljenog tosta. Posolite, popaprite i ohladite.
Užina: Sendvič s rajčicom
Večera: Rajčica s rižom
Izdubite tri rajčice i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomiješajte 100 g svježeg sira i 125 grama polu kuhane riže, malo bosiljka, isjeckanu rajčicu i češnjak, pa napunite rajčicu. Pecite ga 25 minuta na 200 stupnjeva.
5. DAN
Ručak: Talijanska salata
Narežite tost i 400 grama rajčice i dodajte malo zelene salate, prelijte s dvije žlice maslinovog ulja i octa, posolite i popaprite. Preko salate posipajte kockice tosta.
Užina: Jabuka s medom i mentom
Kivi i jabuku narežite na kockice, pomiješajte sa žličicom meda, pa začinite listom svježe mente.
Večera: Paprikaš
Prodinstajte glavicu sitno narezanog crvenog luka, dodajte 200 grama krumpira izrezanog na kockice, četiri mrkve izrezane na kolutiće, dva poriluka i 100 grama gljiva. Začinite, dodajte 100 ml juhe od povrća i čašu soka od rajčice, pa kuhajte još 15 minuta.