Među glavnim saveznicima u održavanju higijene spada dezodorans bez kojeg je teško zamisliti dan bez neugodnih mirisa znoja. Sve popularniji u posljednje vrijeme naime ne nose potpis kozmetičke kompanije, nego onaj iz vlastite kućne radinosti. Za pripravu prirodnog dezodoransa bez aluminija koji ne ostavlja mrlje na odjeći potrebna su tek četiri sastojka i 15 minuta vremena

Baza prirodnog dezodoransa koji ne sadrži aluminij i koji ne ostavlja mrlje na odjeći je soda bikarbona, mirisi su sastojak koji jednostavnim prirodnim sastojacima daju dodatnu notu, a bazna ulja i pčelinji vosak služe kako bi zadržali sodu.

>>10 upotreba magičnog praška od 5 kuna

Minus kod prirodno spravljenih dezodoransa najčešće su mrlje na odjeći koje nastaju zbog ulja kao što je maslinovo, no u ovom receptu primjenjuje se sezamovo ulje koje je lako perivo.

Za pripremu prirodnog dezodoransa bez aluminija koji ne ostavlja mrlje na odjeći potrebna su tek četiri sastojka i 15 minuta vremena

ZIMSKI DEZODORANS

Sastojci:

Pčelinji vosak 25 g
Kakao maslac 35 g
Sezamovo ulje 40 g
Soda bikarbona 50 g

Gusnel 2 žlice (po želji
Eterično ulje 2 ml (po želji)

LJETNI DEZODORANS

Sastojci:

- 40 g pčelinjeg voska
- 30 g kakao maslaca
- 30 g sezamovog ulja
- 50 g soda bikarbone
- 2 žlice Gusnela
- 2 ml eteričnog ulja (po želji)

Priprema:
Napravite vodenu kupelj (u jedan lonac sa vodom stavite drugi u koji stavljate sastojke kako bi mogli kontrolirati temperaturu) pa prvo rastopite pčelinji vosak. Zatim dodajte kakao maslac i miješate, nakon toga dodajte sodu i gusnel te pažljivo miješate dok se grudice sode ne rastope, potom u smjesu ulijte sezamovo ulje i miješate dok smjesa ne postane ujednačena. Pri samom kraju dodajte po želji eterično ulje i ulijte u posudice.

Savjet: Ljetna i zimska verzija prilagođena je temperaturi rastapanja, ako ste izloženi nepovoljnim zimskim uvjetima  smanjijte količinu voska dok ne dobijete željeni recept, dok ako ste na vrućinama, povećajte udio pčelinjeg voska (a smanjite za isti iznos udio sezamovog ulja).

Ukoliko ste pobornica zdravog načina življenja slične ideje i načine kako napraviti prirodne pripravke za održavanje higijene možete pronaći na blogu Sapunjarenje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju