Patlidžani su iznimno gorki, pa ne zaboravite izvući 'neugodan' okus iz mesnatih plodova uz pomoć soli
Sastojci:
2-3 patlidžana
500 grama mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1-2 češnja češnjaka
2 velika svježa paradajza
malo svježeg peršina
lovorov list
origano
sol i papar
2 jaja
2 velike žlice naribanog parmezana
Za umak bešamel:
50 grama maslaca
30 grama brašna
5 dcl toplog mlijeka
Priprema:
1. Dobro operite patlidžan, narežite ga na duguljaste kriške (može i s korom ako znate porijeklo uzgoja), posolite ga da malo odstoji i izbaci svoju 'gorčinu'. Iscijedite višak vode kuhinjskim papirom.
Namažite ga s malo maslinova ulja, položite na papir za pečenje, pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
2. Na ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, te propirjajte mljeveno meso. Originalni grčki recept traži mljevenu janjetinu, ali možete upotrijebiti i junetinu ili svinjetinu.
Kad meso potamni, smjesi dodajte komadiće svježe rajčice kojoj ste odstranili kožu i lovorov list. Pirjajte barem desetak minuta, a završite sa sušenim origanom, soli i paprom.
3. Pripremite umak bešamel: Na rastopljeni maslac dodajte brašno uz neprestano miješanje, te ulijevajte toplo mlijeko. Miješajte pjenjačom dok ne izgladite sve eventualne grudice.
Kuhajte smjesu dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
4. U vatrostalnoj posudi redom slažite kriške patliđana, mljeveno meso i bešamel dok ne potrošite sve sastojke.
Preko vrha složenca prelijte smjesu od jaja i tvrdog sira, pa zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta na oko 220 stupnjeva Celzija.
Musaka: Složite fini složenac koji pozdravlja ljeto
Slika nije dostupna
Kad ste zadnji put napravili musaku? Ovaj fini složenac od mljevenoga mesa i patlidžana, koji su trenutno u sezoni, originalno potječe iz Grčke. I ne, originalna receptura ne sadrži komade krumpira. Otkrijte kako ga složiti