Navika od koje se teže odviknuti negoli od pušenja, kako su pokazala brojna istraživanja, grickanje je noktiju. Potaknuto najčešće stresom, nesvjesno i često bolno 'kidanje' noktiju vrlo je neprivlačno i još važnije nezdravo. Količina bakterija unesena u organizam na ovaj način teško je premašiva sličnim oblikom neke navike, kako bi se odviknuli od grickanja pomažu 3 trika

Upaljena koža, crvenilo, neugledni rubovi nokta, infekcije i vidljivi  rubovi jagodica opisuju izgled noktiju podložnih ružnoj navici grickanja. Osim estetskih ova navika ima i vrlo neugodne zdravstvene posljedice, jer učestalim stavljanjem prstiju u usta unosimo na stotine virusa i bakterija iz okoline.

Osim estetskih, navika grickanja noktiju ima i vrlo neugodne zdravstvene posljedice. Učestalim stavljanjem prstiju u usta unosimo na stotine virusa i bakterija iz okoline

>>5 odbojnih navika kojih se hitno morate riješiti

Uz brojne načine u odvikavanju ova 3 savjeta kod brojnih su se pokazala učinkovitima: 

1. Premazi za nokte gorkog okusa i
nepodnošljivog mirisa
Brojnima poznat trik koji se često koristi kada su u pitanju djeca koja grickaju nokte je premazivanje prstiju smjesom gorkog i smrdljivog okusa. Upravo na toj bazi je moguće pronaći lakove za nokte koji sprječavanju približavanje ustima. Druga slična opcija je dodatak ljute papričice i ribljeg ulja u kremu za ruke.

2. Uposlite ruke vježbanjem, stiskanjem loptice ili prebacivanjem novčića
Upošljavanje prstiju na način da u situacijama kada mirujete stišćete lopticu ili prebacujete novčić od palca do malog prsta, učinkovita je metoda protiv grickanja. Vježba koja jednako pomaže u oslobađanju stresa i samim time u smanjenju potrebe za grickanjem je križanje ruku.
Vježbu možete izvesti stojeći ili sjedeći na način da desni dlan na predjelu zgloba prebacite preko lijevog i isprepletete prste vraćajući sklopnjene dlanove prema tijelu i stavljajući ih naslonjene na bradu.

3. Fotografiju svojih noktiju držite pred očima što češće

Fotografirajte izgled svojih noktiju i usporedite ih s njegovanima, potrudite se da vam takva fotografija bude pred očima što češće. Drugi savjet je da tijekom druženja nastojite dlanove držati otvorenima i time vidljivima bez skrivanja. Pogledi drugih bit će vam dovoljna opomena da odustanete od posezanja za novim 'grizom'.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju