Zube četkamo od najranije dobi, ali i dalje malo toga znamo o higijeni usne šupljine. Evo nekoliko činjenica koji će vam pomoći da održavate hibijenu svojih biserčića


1. Zubna pasta s flouridom

U ustima se može razviti više od 500 vrsta bakterija! No veći dio tih bakterija neće napraviti nikakvu štetu na vašim bijelim 'biserčićima'. Stomatolozi tvrde da se karijes uistinu može spriječiti redovitim četkanjem zuba i čišćenjem sa zubnim koncem.

Zubne paste s flouridom pomoći će vam da ojačate caklinu – štoviše što se dulje pasta zadržava na zubima, tim bolje. Operite zube na uobičajeni način, izbacite višak tekućine, ali nemojte ispirati pastu iz usta, već je pustite da djeluje.

Četkicu za pranje zube trebate mijenjati svakih tri mjeseca, a svakih 6 mjeseci dobro bi bilo posjetiti svojeg stomatologa

2. Važnije je četkati navečer
Uredna higijena usta podrazumijeva četkanje zubiju barem dva puta dnevno: ujutro i navečer. No stomatolozi tvrde da je četkanje prije odlaska u krevet mnogo važnije. Tijekom noćnog odmora proizvodimo manje sline koja uklanja bakterije sa zuba, pa se one lakše i šire.

Ako između zuba imate hrane koju niste očetkali, bakterije će se dodatno množiti i stvarati kiselina koja će našteti caklini i dovesti do karijesa. Tijekom dana normalna proizvodnja sline u ustina spasit će vas od nastanka većine tih bakterija.

3. Redoviti odlasci kod stomatologa

Idete li kod stomatologa samo kad vas nešto boli, radite velike pogrešku. Bez obzira koliko vodili brigu o zubima i higijeni usta, važno je redovito posjećivati svog stomatologa. Učestalost posjeta zubaru stvar je individualne prirode, no preporučuju se da između dva posjeta ne prođe više od 6 mjeseci ili maksimalno dvije godine.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju