Humus je neizostavna delicija arapskog svijeta. Sve što miriše na arapsku kuhinju najvjerojatnije će u ponudi imati humus, za mnoge najbolju, ali i najzdraviji namaz na svijetu


Ako volite egzotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus.

Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu.

>> Od čega je sastavljen najzdraviji obrok?

Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci (a i svi oni koji vole humus) reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od sezama.

Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci humusa

Na sreću tahini se već može naći u nekim bolje opskrbljenim domaćih prodavaonicama, a o vama ovisi želite li humus ukrasiti crnim maslinama, te hoćete li mu dodati i sitno nasjeckane svježe metvice. Kada riješite tu dilemu osnova stvar je u omjerima.

>> Napravite sami zdravi i fini kečap

Teško da će vam humus odlično ispasti prvi put, jer on zahtjeva spretnu ruku u određivanju omjera maslinovog ulja, juhe u kojoj se kuhao slanutak i limunovog soka. Također, svaki recept ima i neki svoj omiljeni začin. I ne zaboravite, svježe mljeveni papar.

Želite li se i vi okušati u pripremi libanonske poslastice i najzdravijeg namaza na svijetu donosimo vam recept za humus.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju