Nelagoda u želucu, mučnina, nadutost, užareni kiseli okus u ustima najčešći su simptomi žgaravice ili refluksa kiseline. Žgaravicu najčešće uzrokuje želučani sadržaj nakupljen u jednjaku potaknut začinjenom hranom, gaziranim sokovima i alkoholom koje svakako treba izbjegavati. No učestala neugodna pojava može se umiriti i pomoću pet prirodnih lijekova iz smočnice

1. KURKUMA – sve poznatiji začin ljekovitih svojstava smanjuje razinu želučane kiseline, ubrzava prolaz hrane kroz probavni sustav i sprječava nastanak žgaravice. Dovoljno je naime prstohvat kurkume dodati u jelo čime ćete izbjeći neugodne posljedice u trbuhu nakon obroka.

>>Spasitelj probave: Napitak koji će spriječiti nadutost i vjetrove

2. BOSILJAK - jedan od najpopularnijih začina obiluje eteričnim uljima čija su ljekovita svojstva poznata posebice kod probavnih smetnji. Iako je poželjan svježe natrgan u jelima jer ublažava žgaravicu, učinkovitiji u njezinom uklanjanju je kao čaj.

Čaj od bosiljka: 5 grama osušenih listića bosiljka prelijte s 2 dcl kipuće vode, ostavite da odstoji oko desetak minuta, procijedite i tijekom dana popijte najmanje dvije šalice.

Banana stvara prirodnu obranu protiv kiselina u tijelu, čime se žgaravica smiruje



3. JABUČNI OCAT - samo žlica jabučnog prirodnog ocrta pomiješana s 2 dcl vode pomaže kod žgaravice. Naime ocat razrjeđuje želučanu kiselinu, a vitamini i minerali kojima obiluje stvara alkalno okruženje u želucu i eliminira štetne bakterije. Ocat razrjeđen u vodi preporuča se piti tijekom obroka i ujutro na tašte.

4. KIM, ANIS, KOMORAČ - najbrži su sitni junaci koji neutraliziraju posljedice začinjene hrane. Stoga ukoliko ste prekršili dnevnu dozu zabranjenih zalogaja napravite si hladnu mješavinu s jednom litrom vode i žlicom pomiješanih sjemenki anisa, kima i komorača. Ostavite oko sat vremena da napitak odstoji i procijedite, začinjenu vodu pijte netom nakon obroka i u malim gutljajima tijekom cijelog dana.
 

5. BANANA - najpopularniji međuobrok itekako je poželjan kod borbe s žgaravicom. Banana će stvoriti prirodnu obranu protiv kiselina u tijelu, stoga se preporuča pojesti bananu kad god osjetite gorčinu i nadutost.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju