Sitni zeleni izdanci posljednjih su godina dijelom prehrane svih koji teže zdravom načinu života. Klice imaju visoku nutrititvnu vrijednost, tijekom procesa klijanja dolazi naime do promjene molekularne strukture čime se višestruko povećava sadržaj vitamina, aminokiselina i vrijednih enzima. Klice možete uzgajati sami kod kuće, a sirove izdanke konzumirati na bezbroj načina

Vitaminski sastav žitarica, orašastih plodova i mahunarki tijekom klijanja naraste i do 20 puta više negoli što plod posjeduje u svojoj završnoj fazi dozrijevanja. Razlog je to zašto su klice sve češće na meniju brojnih u potrazi za zdravijim načinom života.

Osim povećanja vitamina, minerala i vlakana klijanjem se stvara i do sto puta više enzima negoli ih sadrži svježe voće i povrće

Zanimljivo je kako se osim povećanja vitamina, minerala i vlakana klijanjem stvara i do sto puta više enzima negoli ih sadrži svježe voće i povrće. Osim toga procesom rasta izdanaka minerali se vežu uz bjelančevine čime je olakšana njihova apsorpcija u tijelu.

>>10 najzdravijih namirnica na svijetu

Klice koje možete sami uzgajati kod kuće:
- od orašastih plodova badem i lješnjak
- sjemenka lana, sezama, suncokreta
- od žitarica isporbajte pšenicu, raž, zob i kvonoju
- kupus, mrkva, brokula, celer, špinat pokrivaju skupinu povrća
- od mahunarki cijenjene su klice leće, slanutka i azuki graha

Sastav i djelovanje klica
Klice iz svih spomenutih skupina sadrže visoke količine bjelančevina, željeza, vitamina C i A, sulfurafan i druge aminokiseline. Svaka klica ima ciljano djelovanje na organizam, klice leće djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološi sustav. Klice pšenice potiču metabolizam, otklanjaju stres i preporučuju se osobito u prehrani za djecu.

Svaka vrsta klica najbolja svojstva daje ukoliko je u jelo dodata prije same konzumacije, jer termičkom obradom klice gube hranjive vrijednosti

Primjena klica u prehrani
Kada je riječ o korištenju klica svaka vrsta najbolja svojstva daje ukoliko je u jelo dodata prije same konzumacije, jer termičkom obradom klice gube vrijednosti. Tako su kao dodatak sokovima odlične klice leće, izdanke slanutka, rotkvice i brokule poželjno je dodati u salate, juhe i sendviče. Klice kvinoje, zobi i raži ubacite u hladne juhe i nasjeckane u mliječne namaze.

Uzgoj klica kod kuće: 

Važnost uzgoja klica kod kuće je sigurnost u proces klijanja bez štetnih kemikalija. Klice ne trebaju puno prostora uzgajaju se u staklenkama prekrivene gazama, na mračnom mjestu i idealnoj sobnoj temperaturi te neophodnoj vodi.

Svaka klica ima svoj period klijanja, a s obzirom da se on odvija u vlažnim uvjetima podložnim razvijanju mikroba pažnju treba posvetiti procesu čuvanja i koracima prije konzumacije. Klice je nužno  isprati u vodi prije upotrebe, koristiti organsko sjeme i čuvati ih u hladnjaku.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju