Svi mi volimo šopingirati. I dok bezbrižno isprobavamo novi bikini, tenisice, šešir ili ruž za usne te kalkuliramo koliko smo uštedjeli, ne razmišljamo o tome koliko ćemo bakterija koje mogu izazvati razne bolesti ponijeti sa sobom kući

Šeširi
Velike su šanse da je šešir koji planirate kupiti prije vas isprobalo već nekoliko ljudi. Osim gljivica i prhuti, postoji vjerojatnost da na kosu prenesete i uši.

Stavite li šešir na glavu koji je isprobala osoba zaražena ušima velika je vjerojatnost da će te ih i iv dobiti, jer te nepoželjne životinjice mogu živjeti do dva dana bez kontakta s ljudima. Kupite li isti, prije nošenja obavezno ga operite ili dezinficirajte.

>> Rok trajanja hrane: Spriječite 200 zaraza koje se skrivaju u hladnjaku

Donje rublje i kupaći kostimi
Donje rublje i kupaći kostimi najopasniji su potencijalni prenositelj bakterija. Na testiranju u trgovinama gdje su uzeti uzorci s rublja koje je u prodaju, pronađeni su vaginalni, ali i fekalni iscjedci.

Kupujete li donje rublje ili kupaći kostim isprobajte ih preko vašeg rublja i svakako operite ruke nakon izlaska iz trgovine, a kupljeno rublje obavezno operite prije nošenja.

Dok isprobavamo i kupujemo odjeću i obuću ne razmišljamo o tome koliko ćemo bakterija koje mogu izazvati razne bolesti ponijeti sa sobom kući

Cipele
Odlazite li u teretanu ili na bazen i nosite japanke kako bi se zaštitili od gljivičnih oboljenja stopala, ista opasnost vreba i u trgovinama cipela.

Isprobavanjem cipela bez čarape možete se zaraziti gljivicama koje uzrokuju takozvano atletsko stopalo.

Ne isprobavajte obuću bez čarapa, a ako ih nemate sa sobom, zatražite u trgovini onu za jednokratnu uporabu. Kupljene cipele prije nošenja trebalo bi dezinficirati.

Kozmetika
Dekorativna kozmetika također je savršeno mjesto za sakupljanje i razmnožavanje bakterija. U maskari se bakterije nesmetano mogu razvijati pa stručnjaci upozoravaju kako je ne bi trebalo koristiti dulje od šest mjeseci jer može izazvati razne infekcije te konjuktivitis.

To se posebno odnosi na testere koji su svima dostupna. Želite li isprobati maskaru ili sjenilo za oči, zatražite jednokratni aplikator za nanošenje. Isto vrijedi i za ruževe i sjajila koji mogu biti još opasniji zbog direktnog prijenosa klica slinom.

Prije korištenja očistite ruž ili kistić papirnatim ubrusom i nikad ne naslanjajte ruž direktno na usne, već također zatražite jednokratni aplikator.

Spužvice i četke za nanošenje šminke
Spužvice i kistovi za nanošenje kozmetike koriste se često što znači kako su idealno mjesto za nakupljanje bakterija i mrtvih stanica kože.

Četke za rumenilo kao i spužvice za nanošenje tekućeg ili pudera u prahu redovito perite i dezinficirajte, a isprobavate li isto u parfumeriji zatražite blazinice kojima će te nanijeti puder na lice.

Ako vam se čini kako pretjerujemo, razmislite o tome koliko puta mjesečno činite barem jednu od navedenih stvari. S obzirom kako je riječ o zdravlju, opreza nikad dosta, a preventiva je najvažnija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju