Na 6. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama, održanoj u rujnu 2011. u Zagrebu, Neven Jakopović je prezentirao rezultate biomedicinske studije „Dugoročni učinci korištenja ljekovitih gljiva protiv kolorektalnog raka i raka dojke“ (Neven i Ivan Jakopović, Dr Myko San).

Na 6. međunarodnoj konferenciji o ljekovitim gljivama, održanoj u rujnu 2011. u Zagrebu, Neven Jakopović je prezentirao rezultate biomedicinske studije „Dugoročni učinci korištenja ljekovitih gljiva protiv kolorektalnog raka i raka dojke“ (Neven i Ivan Jakopović, Dr Myko San). Rak debelog i završnog crijeva jedna je od najčešćih vrsta raka, koja se kad je moguće liječi kirurški, jer kemoterapija općenito povećava stopu preživljavanja za samo 4%.


Pedeset dvoje pacijenata s kolorektalnim karcinomom su, uz standardnu terapiju, koristili ljekovite gljive za pomoć u liječenju raka kompanije Dr Myko San tokom 2005. godine, te je njihovo stanje praćeno do prosinca 2010. godine. Podaci su dobiveni analizom službenih liječničkih nalaza pacijenata iz hrvatskih i drugih bolnica. Korisnici su uzimali od 4 do čak 27 uzastopnih desetodnevnih intenzivnih mikoterapija (u prosjeku 7).


Analiza kontrolnih nalaza je pokazala da upotreba ljekovitih gljiva Dr Myko San u većini slučajeva rezultira očuvanjem postojećeg stanja ili poboljšanjem.


U uzorku oboljelih od raka debelog crijeva čak 68% bilo je u najtežem 4. stadiju bolesti, tj. s udaljenim metastazama, a 26% u uznapredovalom 3. stadiju. Karcinom debelog i završnog crijeva najčešće inoperabilno metastazira u jetru, i znači puno lošiju prognozu. Smanjenje tih metastaza glavni je cilj kemoterapije – stopa regresije je 16%, ali uz ozbiljne toksične nuspojave. Korištenjem preparata Dr Myko San regresija metastaza povećana je na 20%, bez hepatotoksičnosti.


Petogodišnje preživljavanje od postavljanja dijagnoze u metastatskoj bolesti – po podacima za SAD, koji su bolji od europskih – iznosi svega 5-8%. Intenzivnim korištenjem ljekovitih gljiva ono je povećano na 26,5% i to računajući od vremena kad su započeli koristiti Dr Myko San proizvode, što je variralo od nekoliko mjeseci do čak nekoliko godina nakon postavljanja dijagnoze!


Srednje preživljavanje za sve slučajeve ovog raka (u SAD) od prve dijagnoze iznosilo je 29,2 mjeseca; uz dodatak Dr Myko San ekstrakata na puno težem uzorku ono iznosi 38 mjeseci, mjereno od početka uzimanja!


Dulje korištenje Dr Myko San proizvoda znači i bolje preživljavanje, često uz bolju kvalitetu života. Treba također naglasiti da je dugotrajnija upotreba ekstrakata iz gljiva neškodljiva, što dokazuje činjenica da kod korisnika nije dolazilo do smanjenja preživljavanja ili pogoršanja zdravstvenog statusa.

 

 

LJEKOVITE GLJIVE – KAKO ODABRATI NAJBOLJE


Najčešće pogreške


Svi tvrde da su njihovi proizvodi znanstveno istraženi. Provjerite tko govori istinu! U scholar.google.com i sličnim znanstvenim bazama podataka pokušajte pronaći nazive proizvoda i imena znanstvenika koje želite provjeriti.


Svaki beta glukan je jednako vrijedan. Na žalost, nije istina! Postoji puno različitih beta glukana, od vrlo učinkovitih (iz nekih ljekovitih gljiva – shiitake, Ganoderma lucidum, maitake...), slabijih (npr. iz kvasca ili žitarica), do posve beskorisnih. Treba točno znati i vrstu i učinkovitu količinu aktivnih tvari.


Samo nek je ljekovita gljiva – ne treba nam skuplji ekstrakt. Česta zabluda, koja može skupo koštati. Kod ozbiljnih problema nema smisla koristiti prah sušenih gljiva, makar i „stručno“ strpan u kapsule. Osušena gljiva shiitake sadrži oko 0,15% lentinana (službeni antitumorski lijek u Japanu), a sušena Ganoderma lucidum oko 2,5 % ukupnih beta glukana (samog spoja GL-1, koji koči tumorski rast i do 98,5% ima znatno ispod 1%). Dakle, malo praha od samljevenih gljiva ne donosi ništa.


Glavno da je ekstrakt od prave vrste (Ganoderma lucidum, maitake, shiitake...) – ne trebaju nam skuplje kombinacije. Netočno, iako većina proizvoda sadrži samo jednu vrstu gljiva ili čak samo jednu aktivnu tvar. Najnovija istraživanja su pokazala da optimalne kombinacije aktivnih tvari iz više vrsta ljekovitih gljiva značajno nadmašuju „jednokomponentne“ proizvode. Aktivne smjese sinergički potiču veći broj imunoloških reakcija i mnogo snažnije djeluju.


Koliko ljekovitih gljiva treba uzeti i koliko dugo? Jestive ljekovite gljive, svježe ili sušene, odlična su hrana. Za zloćudne bolesti smisla ima koristiti jedino visokokvalitetne ekstrakte, često na dulji rok. Antitumorske tvari iz ljekovitih gljiva treba uzimati u koncentraciji od 10-100 mg/kg tjelesne težine na dan. Iako se prvi rezultati osjete već za 2-4 tjedna, za značajne dugotrajnije efekte treba nastaviti korištenje nekoliko mjeseci.


U ostalim slučajevima, količine i trajanje korištenja ekstrakata iz ljekovitih gljiva treba odrediti stručnjak na osnovu dijagnoze i individualnih potreba korisnika.


Preparati u kapsulama ulijevaju povjerenje. Možda, iako to više nije nikakva garancija kvalitete. U količinu kapsula koje se lako gutaju ne stane dovoljno aktivnih tvari iz ljekovitih gljiva. Zato se veće (terapijske) koncentracije beta glukana dobivaju komprimiranjem u tablete. Tekući ekstrakti, ukoliko sadrže po količini i omjerima učinkovite doze, još su bolji i prikladniji za korištenje.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju