S povećavanjem broja dana s intenzivnim sunčevim zračenjem potrebna je i naglašenija osviještenost o zdravlju kože. Najčešća tema koja se spominje u kontekstu kože i sunca su bore, no prije svega treba voditi računa o madežima, postojećima i novonastalima

Od najranijeg djetinjstva pa do odrasle životne dobi kontinuirano se pojavljuju madeži, a postojeći mijenjaju. Madeži nisu statična pojava već vrlo dinamične promjene na koži i nije moguće potpuno spriječiti njihov nastanak.

Nastaju zbog naših genetskih predispozicija, ali i vanjskih čimbenika koji uglavnom djeluju na promjene u madežu (rast, promjena boje, oblika…).

Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu

Briga o koži za sve nas trebala bi biti nešto prirodno i što se podrazumijeva. Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledavanju madeža. Stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma.

Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zrakama, osobito ako su zadobile jake opekotine od sunca u djetinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijima, osobe s velikim brojem madeža ili s tzv. displastičnim (već promijenjenim) madežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože te krvni srodnici oboljelih od melanoma. Svaka promjena madeža - potencijalna je opasnost.

Gotovo svaka osoba ima nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, naslijeđem te vanjskim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik utjecaj.

Najvažnija činjenica vezana uz madeže je uzročno-posljedična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u oko 40 posto slučajeva nastaje u samom madežu ili njegovoj neposrednoj okolini. Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi madeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik.

Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnosticira i kirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.U Poliklinici Bagatin madeži se pregledavaju dermatoskopom, što je pouzdana i bezbolna metoda u dijagnostici madeža.

Dermatoskopija je novija neinvazivna dijagnostička metoda u medicini koja pomoću optičkih pomagala prati pigmentne promjene na koži i omogućava otkrivanje morfoloških struktura koje nisu vidljive golim okom. Pomoću dermatoskopa detektiraju se prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak.

Dermatoskopija je novija neinvazivna dijagnostička metoda koja pomoću optičkih pomagala prati pigmentne promjene na koži

Ova metoda primjenjuje se u cijelom svijetu kod pregleda odraslih i djece. Ona pomaže da se bolje pogledaju dublje strukture kože, a ne samo njezina površina, kako bi se postavila što točnija dijagnoza i odlučilo o daljnjem liječenju.

Vrijednost dermatoskopije je u tome što omogućuje ranije otkrivanje promjena koje upućuju na melanom, a na temelju dermatoskopskog pregleda može se odlučiti je li potrebno ili ne operativno ukloniti promjenu.

U Poliklinici Bagatin madeži se kirurški uklanjaju, što daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen. Estetski rezultat nakon ovakvog zahvata vrlo je bitan.

Cilj je postići što manji ožiljak koji će biti vrlo malo vidljiv. Madež se mora u cijelosti ukloniti, što znači površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože.

>> Med Contour: Dokazano najbolji tretman oblikovanja tijela i uklanjanja celulita

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju