Blagotvorni utjecaji biljaka na organizam poznati su od davnina, a današnja istraživanja pokazala su učinkovitost čajeva u rješavanju brojnih bolesti kojeg su uzročnici stres i loša prehrana. Najučinkovitiji čajevi koji pomažu u očuvanju zdravlja nadohvat su nam ruke i djelotvorno pomažu

Danas mnoge znanstvene discipline dokazuju opravdanost primjene ljekovitog bilja i pripravaka, pa ponekad i prednost u odnosu na kemijske preparate kod raznih tegoba i poremećaja organizma. Stoga čajevi stječu sve veću popularnost u svakodnevnom konzumiranju, pri čemu se treba držati naputaka stručnjaka.

Čaj od biljke sene učinkovit je kod mršavljenja zahvaljujući diuretičkom djelovanju koje ubrzava metabolizam

>>5 krivaca koji sprečavaju mršavljenje

'Za učinkovit napitak potrebno je koristiti prirodne čiste sirovine biljki u kojima nisu dodane arome, stoga ukoliko želite čaj uključiti u svakodnevnu prehranu u cilju poboljšanja zdravlja birajte osušene listiće bez primjesa'  savjetuje Maja Stefkova, voditeljica istraživanja i razvoja biljnih proizvoda na području Makedonije.

Ljekovitost pojedinih čajeva na najveće uzročnike bolesti modernog čovjeka - stres i debljinu pokazala se itekako učinkovitim. Koje čajeve i na koji način koristiti u brobi protiv otimača zdravlja otkrila je makedonska stručnjakinja.

ČAJEVI KOJI UKLANJAJU STRES
Biljke koje su sebi sadrže sedativna svojstva poput matičnjaka i korijena valerijana pomažu kod nesanice i kod uklanjanja stresa. Valerijanu nazivamo biljnim benzodiazepinima, lijekovima koji se masovno koriste kao anksiolitici koji smanjuju napetost i tjeskobu,stoga je njezino konzumiranje svakako poželjno kao prirodna zamjena za lijekove.

3 šalice čaja dnevno od matičnjaka ili korijena valerijana pomaže kod uklanjanja stresa

Priprema čaja za opuštanje:
2,5 dl kipuće vode
1 čajna žlica suhog korijena valerijane

Prelijte kipućom vodom korijen valerijana i poklopite da se spriječi hlapljenje ljekovitog eteričnog ulja. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Nastojte popiti do 3 šalice ovog čaja na dan.


ČAJEVI KOJI POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA

Ispijanje čajeva za mršavljenje ne može u potpunosti pomoći, ali stručnjaci navode kako je njihov učinak blagotvoran u kombinaciji s vježbanjem i zdravom prehranom. Čajevi od kore frangule i kore kruštine najučinkovitiji su na ovom polju jer imaju laksativno djelovanje. Njihovi sastojci frangulin i glukofrangulin ubrzavaju rad crijeva i prolazak hrane kroz crijevo, čime resorpcija iz hranjivih tvari (a time i masti) postaje manja.

Čaj od biljke sene jednako je učinkovit kod mršavljenja zahvaljujući diuretičkom djelovanju koje ubrzava metabolizam čime se postiže efekt mršavljenja.

Priprema čaja od kore frangule za mršavljenje:
1 puna čajna žlica usitnjene kore frangule
2 dcl hladne vode

Čajnu žlicu kore frangule stavite u hladnu vodu i nakratko prokuhajte. Čaj procijedite i pijte navečer prije spavanja. Dnevna količina ne smije biti veća od 15 g kore.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju