U nastojanju da zube očuvamo zdravima veliku ulogu ima konzumacija zdravih namirnica. Po najnovijim istraživanjima jedna od svakodnevnih koja se gotovo uvijek nalazi u hladnjaku, a čije žvakanje direktno djeluje na očuvanje zubne cakline kod djece, ali i održavanje 'dobre' kiselosti u ustima kod odraslih čime se sprječava nastanak karijesa je sir

Naimirnica koja pomaže u prevenciji karijesa je sir koji neutralizira stvaranje kiseline na plaku. Frementirani mliječni proizvodi u ustima potiču stvaranje lužnate sredine, dok oko zuba stvaraju zaštitni film, potvrdila su najnovija istraživanja.

Sir nije samo zdrava alternativa slatkim grickalicama, nego se kako navode stručnjaci može smatrati preventivnom mjerom za očuvanje zubi

>>3 izbjeljivača zubi s kojima treba oprezno

Studija američke Academy of General Dentistry obuhvatila je 68 djece u dobi od 12 i 15 godina. Podijeljeni na tri skupine školarci su dobili zadatak, prva skupina svakodnevno je konzumirala malo sira, druga jogurt bez šećera dok su ispitanici treće skupine pili čašu mlijeka.

Nakon konzumiranja mliječnih proizvoda i ispiranja usta vodom uslijedila su testiranja. Kiselost zubnog plaka ispitanika mjerena je prije testa, te 10, 20 i 30 minuta nakon testa.

'Nikakave promjene pH vrijednosti nisu uočene kod ispitanika koji su konzumirali jogurt i mlijeko, dok je kod onih koji su jeli sir izmjereno 'naglo' povećanje pH vrijednosti u ustima u svakom vremenskom intervalu' istaknuo je voditelj istraživanja Vipul Yadav.

Kemijski spojevi iz sira mogu stvoriti zaštitni sloj na zubima koji štiti od kiseline koja razarajuće djeluje na zubnu caklinu

>>7 znakova koji alarmiraju da morate zubaru

Istraživanje je pokazalo da su rastuće razine pH vrijednosti u ustima nastale zbog povećane proizvodnje sline (slina je naime prirodan način za održavanje razine osnovne kiselost u ustima), koja je rezultat djelovanja sastojaka iz sira otpuštenih kemijskim procesima prilikom žvakanja.

'Svaki zalogaj koji unesemo u usta mijenja prirodnu 'dobru' kiselost sline koja je odgovorna za očuvanje zubne cakline. Konzumacija zdravih namirnica poput sira izuzetno je važna posebice kod djece čija se struktura zuba stvara do 14. godine života, dok je u prehrani odraslih važna zbog održavanja povoljne pH vrijednosti u ustima' potvrdila nam je i dr. dentalne medicine Ana Jakšić.

Stoga ne samo da je sir zdrava alternativa grickalicama čiji sadržaj čine ugljikohidrati ili šećeri, nego se kako navode stručnjaci može smatrati preventivnom mjerom protiv karijesa.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju