Kako bi postigli savršen izgled i bez razmišljanja uskočili u svoj omiljeni kupaći kostim potrebna je promjena životnih navika koje se tiču prehrane i kretanja, odnosno vježbanja


Inzulin
je hormon koji pomaže reguliranju razine šećera u krvi, on je smanjuje na način da stimulira stanice na apsorbciju suvišnog šećera. Problem kod inzulina je pak poticanje masnih stanica da preuzimaju višak masnih kiselina iz krvi. Često jedemo obroke koji se sastoje od hrane koja ima visok glikemijski indeks prilikom čega mast iz obroka odlazi u bokove, stražnjicu ili struk.

Ugljikohidrati u hrani su krivi za povišenu razinu šećera u krvi ako se prebrzo apsorbiraju, a hrana koja uzrokuje brzu apsorpciju šećera je upravo ona koja podiže razinu glukoze na visoku razinu, takvu treba izbjegavati. Uz određena pravila lako ćete promijeniti svoju prehranu i smršavjeti, a ona se mora temeljiti na režimu tanjura:

Često jedemo obroke koji se sastoje od namirnica s visokim glikemijskim indeksom prilikom čega mast iz obroka odlazi ravno na bokove, stražnjicu ili struk


 

1. Pravilo kod mršavljenja temeljeno na ishrani s nižim ukupnim glikemijskim indeksom namirnice dijeli na skupinu crvenih, žutih i zelenih.

Crvene imaju najvišu razinu GI-a i treba ih izbaciti s tanjura. ijeli kruh, suhomesnati proizvodi i punomasni mliječni proizvodi su oni iznad kojih se pali crvena lampica.

Žute se oni koje treba konzumirati umjereno poput nemasnih sireva, banana, kukuruza i graha.

Zelene treba pak uvrstiti u svaki obrok, u poželjnu skupinu spadaju: piletina, jaja, riba, nemasno mlijeko, jogurt, jabuka, naranča, većina povrća posebice zelenog lisnatog i cjelovite žitarice.

2. Porcije koje stavljate na tanjur moraju biti umjerene pa tako one mesa i ribe po obroku ne smiju prelaziti 100 grama, tjestenine 40 grama, a riže 50 grama. Važan je omjer snaga na tanjuru stoga pazite da kod svakog obroka polovicu čini povrće, a četvrtinu proteini i žitarice.

3. Sve povrće se preporuča konzumirati posebice špinat, blitva, tikvice, mrkve, jednako preporučljivo je međuobroke ispuniti porcijama voća. Voće oko kojeg morate voditi brigu o zalogajima je lubenica čiji je glikemijski indeks visok.

4. Riba i bijelo meso, ali isključivo bez masne kože pomoći će u sagorijevanju viškova na kritičnim zonama jer su bogati proteinima, a siromašni mastima.

U obroke uključite leću, ona je odličan ugljikohidrat s niskim glikemičnim indeksom, a i bogata je vlaknima.

5. Najvažnije je da iz tanjura izbacite jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha, umjesto obične riže servirajte basmati rižu koja je bogata ugljikohidratima i proteinima, a sadrži iznimno male količine masti i nema kolesterola.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju