Roza pjenušava vina odlično se uklapaju i uz ozbiljna jela, a ne samo uz finger food partije. Ukusne pjenušce kao što su rosé Champagne, Cava i pjenušava vina iz Kalifornije, krasi dubina i bogatstvo okusa, a odlično se slažu i s mnogim glavnim jelima. Donosimo nekoliko ukusnih recepata, uz koje će okus vina još više doći do izražaja, a duet gutljaja i zalogaja sve gurmane baciti na koljena

1. RIŽOTO OD CIKLE
Ovom kremastom rižotu cikla će dati predivnu boju i nježnu slatkoću. Kod pripreme svakako nosite gumene rukavice, a usitnjavanje ovog povrća u boji ciklame radite izravno u zdjelu, kako biste izbjegli ružičaste mrlje po rukama i cijeloj kuhinji.

Ukusne pjenušce kao što su rosé Champagne, Cava i pjenušava vina iz Kalifornije, krasi dubina i bogatstvo okusa, a odlično se slažu s glavnim jelima

>>Pink Day ove godine bogatiji za Festival maslinovih ulja

Sastojci (za 8 porcija):

- 7 šalica pilećeg temeljca
- 4 žlice maslaca
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno sjeckani
- 2 velike glavice cikle
- 3 šalice arborio riže
- 170 g mladog Pecorino sira
- 2 žličice mljevenog maka

Priprema: 

Zagrijte pileći temeljac i poklopite. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i rastopite maslac. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckanu, prokuhanu ciklu i pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Odvojite malo cikle i stavite je na stranu.

U tavu dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta. Ulijte šalicu toplog pilećeg temeljca i nastavite miješati. Kako riža upija tekućinu, tako dolijevajte temeljac. Na taj će način riža postati kremasta i ostati će ‘al dente’. Nakon dvadesetak minuta (kada riža već bude kuhana) dodajte naribani Pecorino sir i malo maslaca i sve dobro promiješajte. Dekorirajte ostatkom cikle i pospite mljevenim makom. Poslužite dok je vruće, kako se riža ne bi osušila.

2. PILETINA S PEČENIM RAJČICAMA I UMAKOM OD RAJČICA
Kao prilog uz piletinu odlično će se uklopiti pečene rajčice i umak od rajčice i sira. Uz ovo jelo možete ispeći i povrće po želji, a dobrodošle su tikvice, patlidžani ili šampinjoni.

Rižoto, piletina s rajčicom ili svinjetina u octu od šampanjca, samo su neke od delicija koje pojačavaju okus rosé gutljaja



Sastojci (za 4 osobe):

- 8 rajčica šljivara, prepoloviti po dužini
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i svježe mljeveni papar
- 4 velike grančice ružmarina
- 1.5 kilograma piletine
- 2 luka, izrezana na kolutiće
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- meki kremasti sir po želji

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na papir za pečenje, posložite rajčice s 2 žlice maslinovog ulja i začinite solju i paprom . Okrenite rajčice prema dolje i posipajte ih ružmarinom. Pecite na zadnjoj rešetki 1 sat i 15 minuta, dok ne postanu mekane i lagano posmeđe. Kada se ohlade, skinite kožicu.

U međuvremenu , u posudi za pečenje , natrljajte piletinu uljem i začinite solju i paprom. Poslažite nasjeckani luk oko mesa i pecite 1 sat i 10 minuta .
Povećajte temperaturu pećnice na 200 stupnjeva. Dodajte vino i pecite piletinu još dvadeset minuta, dok luk ne postane zlatnast. Prebacite piletinu i luk na pladanj i pustite da odstoji desetak minuta.

Posudu za pečenje (u kojem se pekla piletina) preselite na štednjak i stavite na srednje jaki plamen. Dodajte 4 polovice rajčice i pola šalice vode . Kuhajte i plastičnom špahtlicom lagano strugajte dno, kako bi dobili ukusan umak. Kada se tekućina reducira i smanji za jednu trećinu, dio rajčica vilicom izgnječite i procijedite u posudu. Začinite solju i paprom . Piletinu razrežite i poslužite s nekoliko rajčica, lukom i umakom od rajčice u koji možete umiješati i meki kremasti sir.

3. PIRJANA SVINJETINA U OCTU OD ŠAMPANJCA
Ocat od šampanjca i crno grožđe, pružit će svinjetini bogat i sočan okus, a cijelu ovu priču zaokružit će i kumin, korijander i gorušica. Na ovaj način pripremljena svinjetina u frižideru može stajati dva dana, a prije serviranja možete ju lagano podgrijati.

Sastojci (za 6 osoba):

- 1.5 kg svinjske lopatice s kožom
- 3 češnja nasjeckanog češnjaka
- sol i svježe mljevenog papra
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 šalice narezane ljutike
- 1 žličica kumina
- 1 žličica korijandera
- 1 žličica gorušice u prahu
- 3/4 šalice octa Champagne
- 2 šalice suhog pjenušca
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 2 velike grančice kadulje
- 450 g crvenog grožđa
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice vlasca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C. Oštrim nožem, svakih nekoliko centimetara, uzdužno zarežite kožu svinjetine i dobro ju natrljajte mješavinom soli i papra, a zatim ju našpikajte ploškicama češnjaka.

U velikoj emajliranoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte svinjetinu. Pecite je, okrećući povremeno, dok ne porumeni. Prebacite meso na tanjur i pustite da odstoji.

U istu posudu dodajte luk i pirjajte na laganoj vatri , miješajući , dok ne omekša. Umiješajte kumin, korijander i gorušicu. Dodajte ocat šampanjca i sastružite sve ostatke od pečenja mesa s dna posude. Ulijte pjenušac, temeljac i kadulju i pustite da zavrije. Vratite lopaticu u posudu, poklopite i prebacite posudu u pećnicu i pecite tri sata dok meso potpuno ne omekša.
Prenesite meso na pladanj i pokrijte ga aluminijskom folijom.

Lonac prebacite na štednjak i na jakoj vatri kuhajte još desetak minuta, dok tekućina lagano ne ispari. Dodajte grožđe i kuhajte 8 minuta dok ono ne omekša. Skinite lonac s vatre, umutite maslac , peršin i vlasac . Narežite meso na šnite i poslužite s ukusnim umakom.

Ako ste ljubiteljica ružičastih vina i pjenušaca svako posjetite drugi Međunarodni festival ružičastih vina, poznatiji pod imenom 'Pink Day' koji će se održati 8. ožujka u zagrebačkom muzeju Mimara.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju