Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tijekom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz trbuha popraćeno turbulentnim nekontroliranim zvukovima i neugodnim mirisom nastaje najčešće zbog oslobađanja viška unesenog zraka. Iako se smatra prirodnom pojavom podrigivanje je nepristojno i kod brojnih izaziva gađenje, u stišavanju probavnog diva pomaže promjena navika

1. Sporije gutanje hrane i pića
Brzo konzumiranje hrane i pića uzrokuje unošenje pretjerane količine zraka koja se nakon obroka oslobađa podrigivanjem. U njegovom stišavanju pomoći će konzumiranje obroka u mirnom okruženju te mali zalogaji. Nakon obroka se preporuča barem pet minuta provesti u kretanju koje će potaknuti razgradnju hrane.

2. Produženo žvakanje hrane
Dodatno gutanje zraka može se izbjeći produženim periodom žvakanja zalogaja i izbjegavanjem pričanja tijekom jela. Žvakanjem se hrana usitnjava i u želudac dolazi već napola spreman za daljnju obranu, što će spriječiti fermentiranje ostataka hrane koji tijekom podrigivanja uzrokuju neugodan miris iz ustiju.

Kako biste izbjegli posljedično neugodno podrigivanje pića konzumirajte iz čaše, umjesto uz pomoć slamke

3. Izbjegavanje gaziranih pića
Karbonatna kiselina koristi se za proizvodnju gaziranih pića kojima daje kiselkast osvježavajuć okus. No gutljaji takvih napitaka često stvaraju oluju u trbuhu, mjehurići podižu razinu kiselosti želučane flore i stvaraju nadutost te grčeve. Rješenje su zdravi napitci poput zelenog čaja i vode, a kod učestlog podrigivanja pomače čaj od metvice i kamilice.

4. Pijenje iz čaše
Gutljaji iz boce, kroz slamčicu potiču dodatno uzimanje zraka. Kako bi izbjegli posljedično neugodno podrigivanje pića konzumirajte iz čaše.

5. Kuhanje na pari
Iako su grah, leća, cvjetača, brokula na popisu povrća koje uzrokuju nadutost a potom i podrigivanje ne znači da ih treba izbaciti iz prehrane. Naprotiv enzimi iz ovog povrća mogu postati prijatelji probave, kako bi se sačuvala njihova dobra svojstva kuhajte ih na pari. Osim toga u gotovim jelima sa spomenutim povrćem u izbjegavanju nadutosti pomoći će žlica jabučnog octa.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju