Osim ugljikohidrata, preciznije šećera i škrobi, nastanak karijesa odnosno propadanje zuba uzrokuje i prehrana siromašna mineralima i vitaminima A, D, E i K. Lijek za karijes ne postoji, ali zato postoji način na koji se, uz redovitu higijenu usne šupljine, može smanjiti mogućnost njegova pojavljivanja, a recept je vrlo jednostavan: konzumiranjem određenih namirnica

Kako biste povećali količinu kalcija i fosfora u krvi koji omogućuju mineralima da se vežu za kosti, odnosno zube i čine ih čvrstima i otpornima nije dovoljno samo izbjegavati slatko i obrađenu hranu.

Također morate jesti hranu koja jača imunitet i sadrži obilne količine minerala i vitamina koji grade staklenastu i čvrstu strukturu zubiju.

Takve namirnice ujedno i najbolje sprječavaju pojavu karijesa, a one su:
- kokosovo ulje,
- organski mliječni proizvodi
- morski plodovi
- organsko kuhano povrće i bujon
- meso s organa i žlijezda, poput jetrica

Morate jesti hranu koja jača imunitet i sadrži obilne količine minerala i vitamina koji grade staklenastu i čvrstu strukturu zubiju

S druge strane ograničite konzumaciju hrane krcate štetnom fitinskom kiselinom poput žitarica, grahorica, orašastog voća i sjemenka kao i unos rafinirane hrane jer je puna prerađenih šećera i brašna koji remete ravnotežu šećera u krvi.

Tu hranu možete zamijeniti slijedećim namirnicama:
- fermentiranim uljem od jetre bakalara koje je bogato vitaminima A, D i K koji tope masnoće
- magnezijem koji je neophodan za učinkovitost kalcija i fosfora u organizmu
- želatinom koja je dobra alternativa ako nemate vremena kuhati bujon, a odlična je za desni i probavu

Neke namirnice zbog svog sastava, kao i teksture kojom mehanički čiste zube imaju ulogu 'prehrambene četkice za zube':

1. Jabuke
Jabuka sadrži fosfor, kalcij i flour te sprječava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički.

2. Sirova mrkva
Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.

3. Celer
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju