Recept za punjene lignje po gospodski stiže iz Crikveničkog kraja iz vremena kada su naši stari živjeli težački, ali uživali plodove svog rada prvenstveno ih crpeći iz prirode. More je bilo osnovni izvor hrane, pa se ovaj recept često nalazio na tanjurima. Danas zbog skupih sastojaka koje nabavljamo u trgovini definitivno nije jedan od onih koje ćemo često pripremati, ali zbog bogatstva okusa zaslužuje biti na stolu barem jednom


Sastojci:

- 800 g domaćih lignji
- 100 g repova škampi
- 100 g fileta grdobine
- 100 ml maslinovog ulja
- 40 g oguljenih badema
- 200 g luka
- češnjak
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml prošeka
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- peršin
- sol
- 1 žlica Vegete

>>Laganini recept za mirisnu tjesteninu s povrćem

Priprema:
1. Nasjeckajte luk i polovicu stavite u maslinovo ulje da se pirja, krakove lignji narežite na sitno i dodajte u luk te sve zajedno pirjajte oko 5 minuta.  

2. Nasjeckajte češnjak i grdobinu, očišćene repove škampi i peršin, pa sve sastojke dodajte u tavu na dinstanje.

3. Kada su svi sastojci omekšali dodajte nasjeckane bademe, dobro promiješajte i smjesom punite lignje. Punjene lignje pržite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlaćanu boju.

Priprema umaka:
Na maslinovom ulju dinstajte polovicu nasjeckanog luka i češnjak, kada omekšaju dodajte koncentrat rajčice, bijelo vino, prošek, peršin te u pripremljenu smjesu dodajte lignje da se pirjaju oko deset minuta. Začine dodati po ukusu. Uz lignje možete kao prilog poslužiti palentu.

Savjet: Prije punjenja lignje zarežite lagano na površini kako bi ostale mekane. Sastojke iz nadjeva poput grdobine i škampi lako možete izostaviti, te ih zamijeniti s povrćem poput mrkve, tikvice ili krumpira.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju