Sastojci:
- 800 g domaćih lignji
- 100 g repova škampi
- 100 g fileta grdobine
- 100 ml maslinovog ulja
- 40 g oguljenih badema
- 200 g luka
- češnjak
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml prošeka
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- peršin
- sol
- 1 žlica Vegete
>>Laganini recept za mirisnu tjesteninu s povrćem
Priprema:
1. Nasjeckajte luk i polovicu stavite u maslinovo ulje da se pirja, krakove lignji narežite na sitno i dodajte u luk te sve zajedno pirjajte oko 5 minuta.
2. Nasjeckajte češnjak i grdobinu, očišćene repove škampi i peršin, pa sve sastojke dodajte u tavu na dinstanje.
3. Kada su svi sastojci omekšali dodajte nasjeckane bademe, dobro promiješajte i smjesom punite lignje. Punjene lignje pržite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlaćanu boju.
Priprema umaka:
Na maslinovom ulju dinstajte polovicu nasjeckanog luka i češnjak, kada omekšaju dodajte koncentrat rajčice, bijelo vino, prošek, peršin te u pripremljenu smjesu dodajte lignje da se pirjaju oko deset minuta. Začine dodati po ukusu. Uz lignje možete kao prilog poslužiti palentu.
Savjet: Prije punjenja lignje zarežite lagano na površini kako bi ostale mekane. Sastojke iz nadjeva poput grdobine i škampi lako možete izostaviti, te ih zamijeniti s povrćem poput mrkve, tikvice ili krumpira.