Torta od sira se jednako dobro sljubljuje uz kavicu ili pjenušavo vino. U ovom pravom ljetnom receptu za nevjerojatno prozračan cheesecake brašna nema, za laganu teksturu odgovoran je snijeg bjelanjaka, a za sočnost mekane pijane breskvice.
1. Podloga
- 300 g keksa (čajni kolutići, keksi s maslacem ili s punjenjem kao npr. Oreo i slični)
- 4-5 žlica ulja ili 100 g otopljenog maslaca
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160°C. Kekse sameljite ili istucite da dobijete mrvice (nalik krušnim mrvicama). Dodajte ulje i maslac, pomiješajte (smjesa mora biti poput mokrog pijeska) utisnite u namašćen i pobrašnjen kalup (promjera 26 cm). Pecite 10 minuta, da keksi porumene.
2. Nadjev:
- 800 g svježeg sira
- 6 jaja – odvojeno žumanjci od bjelanjaka
- 200 g šećera
- 3 žlice griza
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Žumanjke izmiksajte sa šećerom da postanu pahuljasti. Dodajte vaniliju. Pomiješajte ih sa sirom, dodajte griz i opet pomiješajte. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, lagano umiješajte smjesu sa sirom, izlijte na pečenu podlogu i pecite 45 minuta na 180°C.
Ostavite da se ohladi napola.
3. Pirjane breskve:
- 3 veće breskve ili nektarine (zrele)
- 100 ml likera (po želji, ja sam koristila medicu)
- 1 žlica šećera
- 0,5 žlice gustina
Priprema:
Breskve narežite na ploške (ne morate guliti). Prelijte ih likerom i posipajte šećerom. Zagrijavajte da alkohol ispari i da breskve omekšaju. Kad se to dogodi, maknite ih s vatre i u posebnu posudicu izlijte sok koji je nastao kuhanjem. U tom soku razmutite gustin, prelijte preko bresaka, vratite na vatru, pomiješajte i kuhajte samo toliko da se zgusne. Odmah premjestite na tortu. Ostavite da se ohladi u potpunosti.
Ostale slasne recepte za slastice možete pronaći na blogu Sweetheart