Ružmarin - mirisna biljka koja savršeno paše uz mediteransku kuhinju u medicini se koristi kao analgetik te kao sredstvo protiv glavobolje, ali i pomaže kod probavnih problema. No, jedna od njegovih najvrjednijih i najzanimljivijih kvaliteta je to što pomaže pri poboljšanju pamćenja

Najnovije istraživanje je potvrdilo kako miris ružmarina - ove jednostavne biljke koja raste duž cijele naše obale u obliku eteričnih ulja može pojačati vaše kognitivne procese za čak 75 posto. Ružmarin potiče cirkulaciju i protok krvi prema mozgu te samim time ima pozitivan učinak i kad su u pitanju pozornost i koncentracija, što je vrlo važno u svakodnevnom životu.

Ružmarin potiče cirkulaciju i protok krvi prema mozgu te samim time pojačava pozornost i koncentracija

>> 3 prirodna rješenja protiv upornih muha

Istraživanja su pokazala i to da ružmarin sadrži spoj (i u biljci i u eteričnom ulju) poznat kao 1,8-cineol, koji djeluje na biokemijske sustave na kojima se temelji pamćenje.

Ova igličasta biljka prepuna je mangana i željeza , kalcija, magnezija i vitamina C, a ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva. Djeluje protuupalno, a tijekom ljetnih mjeseci idealna je za tjeranje dosadnih insekata poput komaraca i muha.

Ružmarin će obogatiti svako jelo, posebno kada su u pitanju riba i morski plodovi, ali i sočni gulaši i krepka variva.

Još zanimljivih članaka o kulinarstvu, putovanjima, zabavi i svemu ostalome što život ispunjava guštom pročitajte na portalu punkufer.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju