Pecept za pjenasti i hladni desert 'semifreddo' biti će idealan slatki izbor za prvi vikend s temepraturama dostojnih vrućeg ljeta. Iskoristite jagode koje su na zalazu sezone, dodajte čokoladu i - la vita è bella!

Priprema:

1. Jagode oprati hladnom vodom i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.

2. Na laganoj vatri ušpinati 220 gr šećera i 50 ml vode. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od 110 °C počnite mikserom praviti snijeg od 6 bjelanjaka. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od 120 ˚C skinite ga sa vatre i lagano sipajte u snijeg dok se smjesa ne zgusne i dok joj se temperatura ne spusti na sobnu.

Iskoristite jagode koje su na zalazu sezone, dodajte čokoladu i - la vita è bella

3. Na pari otopite tamnu i mliječnu čokoladu, a od 500 ml slatkog vrhnja umutite šlag pa ga ručno umiješajte u snijeg od bjelanjaka miješajući od dna posude prema gore dok se masa ne izjednači. Ručno miješamo iz razloga da nam u smjesi ostane što više zraka čime nam semifreddo ostaje pjenast.

4. Odvojite jednu trećinu smjese i u nju dodajte otopljenu čokoladu i čokoladne kapljice i opet ručno miješajte dok se smjesa ne izjednači, a u dvije trećine smjese umiješajte izmiksane jagode i opet miješajte dok se svi sastojci ne spoje.

5. U kalup za kuglof, srneći hrbat ili okrugli kalup za torte stavite prijanjajuću prozirnu foliju pazeći da vam ne ostane zgužvana (ovo je i najteži dio posla tijekom pripreme semifredda) i ulijte smjesu s jagodama do 2/3 visine kalupa, a u zadnju trećinu stavite čokoladu, poravnajte, prekrijte sa prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na minimalno 3 sata da se stisne.

Smjesa se može sipati i u male silikonske ili obične kalupe.


Napomena:

Prije posluživanja desert izvadite iz zamrzivača na 15-tak minuta da otpusti pa režite na komade i poslužite sa voćem ili sa odgovarajućim voćnim preljevom.

Količinu šećera za meringu možete regulirati ovisno o tome koje voće koristite i koliko je voće slatko.

Još slasnih recepata možete pronaći na blogu Kotlić com.hr

A volite li voćne deserte pročitajte i ove recepte:

>> Kolač od jagoda: Recept koji sivi dan pretvara u rajski vikend

>> Punjene banane: Najslađi recept koji ne troši struju

>> Brzi kolač od limuna koji razbuđuje sva osjetila

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju