Jogurt je bogat kalcijem, fosforom, vitaminom D i vitaminima B skupine. Alternativa je mlijeku za one koji ne podnose laktozu. Možete ga jesti za doručak, u kombinaciji sa žitnim pahuljicama ili u smoothijima, u pripremi raznih salatnih preljeva i marinada ili samostalno. No, jogurt može poslužiti i za niz drugih stvari

Provjerite zašto je, osim za jelo i piće, u hladnjaku uvijek dobro imati jogurt.

1. Odlična maska i regenerator za kosu
Jogurt je dobar za kožu, a isto tako i za tjeme i kosu, pa ga možete koristiti kao zamjenu za masku za kosu ili regenerator! Pomaže kosi da oživi svojim prirodnim sjajem, omekšava je i činu je svilenkastom. Nakon pranja kose šamponom, uzmite običan, prirodan jogurt i raspodjelite ga po kosi.

Nakon nekoliko minuta isperite ga mlakom vodom. Pomoći će smirivanju iritiranog vlasišta, kod opadanja kose a čak i ispucalih vrhova.

2. Prirodni piling
Jogurt je jedan od najboljih sastojaka za prirodni piling za ruke, stopala i cijelo tijelo. Pomiješajte ga sa zobenim brašnom te, ako imate, mljevenom sušenom koricom naranče ili limuna. Smjesom masirajte kožu nježnim, no energičnim kružnim pokretima, te je isperite mlakom vodom. Koža će vam nakon toga biti meka i hidratizirana.

3. Izbjeljivač zuba
Tretmani izbjeljivanja zuba kod stomatologa su skupi, no možete sami pomoći svojim zubima da se zabijele kod kuće – uz pomoć jogurta. Svakodnevno utrljajte malo jogurta na zube i nakon nekoliko tjedana primijetit ćete razliku. To je zbog fosfora i kalcija koji se nalaze u jogurtu.

Nanesite tanki sloj običnog jogurta direktno na opeklinu od sunca i nakon 20 minuta isperite mlakom vodom

4. Ublaživač opeklina od sunca na koži
Vjerojatno ste već čuli da jogurt smiruje opekline od sunca na koži. To je zato jer sadrži u sebi i cink, koji pomaže u ublažavanju crvenila i boli. Nanesite tanki sloj običnog jogurta direktno na opeklinu i nakon 20 minuta isperite mlakom vodom. U jogurt možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja koje volite.

5. Boja za crtanje prstima
Vole li vaša djeca crtati prstima, napravite im jestivu boju za slikanje od običnog jogurta i boje za hranu. U jogurt jednostavno dodajte nekoliko kapi boje za hranu i slikanje može početi, bez da se morate brinuti hoće li djeca slučajno pojesti malo boje.

6. Maska za lice
Jogurt je odličan za hidratizaciju kože i može vam pomoći da se riješite tamnih koluta ispod očiju, te pomladiti vašu kožu. Jogurt pomaže i u borbi protiv prištića. Pomiješajte jogurt sa zobenim brašnom i medom kako biste dobili gustu smjesu, ili jednostavno stavite samo jogurt na lice i isperite smjesu nakon 10 minuta.

7. Tvorac mahovine
Mahovina može uljepšati stari zid ili bilo koje mjesto u vašem vrtu kojim se baš ne ponosite. No, kako je dozvati? Uz pomoć jogurta! Premažite jogurtom mjesto na kojem želite da izraste mahovina, jer on stvara odličnu podlogu za rast te biljke. Samo pripazite da je željeno mjesto u hladovini.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju