Tart od limuna odličan je ljetni izbor jer istovremeno osvježava, hladi i 'stimulira' onaj dio mozga koji bi pojeo nešto slatko


Sastojci za tijesto:

- 300 grama glatkog pšeničnog brašna
- 150 grama ohlađenog maslaca
- 1 žutanjak
- prstohvat soli
- 5 žlica hladne vode

Sastojci za kremu:

- 5 žutanjka
- 200 grama šećera
- 4 limuna
- 200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
1. Brašno i sol istresite na ravnu podlogu pa mu dodajte ohlađeni maslac narezan na kockice, vodu i žutanjak. Hladnim prstima smrvite smjesu, pa formirajte glatku kuglu. Tijesto omotajte prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak na pola sata.

2. Ohlađeno tijesto razvucite na oko 1 cm debljine i nježno položite u okrugli lim za pečenje. Preko tijesta stavite papir za pečenje i 'utege' da se tijesto ne napuhne tijekom pečenja.

3. Stavite peći tart u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 200 stupnjeva Celzija oko 15 minuta, a nakon toga ga izvadite da se tijesto potpuno ohladi.

4. Na pari nježno istucite žutanjke i šećer dok ne dobijete gustu smjesu. Skinite je s vatre pa dodajte iscijeđeni sok limuna i malo naribane korice (u slučaju da imate organski uzgojene agrume), pa sve zajedno povežite sa slatkim vrhnjem.

5. Smjesu prelijte preko ohlađenog tijesta pa ponovo stavite u pećnicu peći na 170 stupnjeva Celzija još petnaestak minuta. Vidjet ćete da je gotovo kad se limunska smjesa stisne, ali je još uvijek 'drhtava' u sredini.

Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili kuglicom sladoleda od vanilije. Dobar tek!

SAVJET: Tijesto će biti prhkije ako upotrijebite maslac bolje kvalitete, odnosno onaj s više mliječne masti. Također, tart će biti ukusniji ako što manje rukama dodirujete smjesu dok spajate sastojke. Znat ćete da ste dobro odradili posao ako u tijestu možete razaznati komadiće maslaca.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju