Bilo da se danima mučite s migrenom ili ste se udarili ili pak porezali na papir, svjesni ste činjenice kako je bol dio našeg svakodnevnog života. Međutim, jeste li razmišljali o tome da umjesto tabletom ili drugim lijekom, nesnosnu bol radije odagnate kakvim drugim, pomalo neobičnim, prirodnijim metodama?

Psovka poput analgetika
Da psovanje povećava toleranciju na bol, još su prije tri godine potvrdili znanstvenici. Naime, u jednom istraživanju pokazalo se kako su ispitanici bili u stanju izdržati duplo veću bol kad im je bilo dozvoljeno psovanje.

Točnije, uz bujice psovki, izdržali su s rukama uronenjima u ledenu vodu čak 45 sekundi dulje. Budući da psovke imaju svojstvo 'analgetika', nemojte se suzdržavati prilikom kakve nezgode i ugristi za jezik, već slobodno izbacite poneku nepopularnu riječ – bit će vam lakše!

Žene koje su prije mamografskog pregleda promatrale fotografije svojih partnera, osjetile su puno manju bol prilikom mnogima neugodnog pregleda dojki

I fotografije najdražih umanjuju bol
Ljubav čini čuda, poznata je stara uzrečica. Vjerujete li kako i sam pogled na najdraža nam lica može imati blagotvoran učinak i umanjiti nam osjećaj boli? Zvuči vam nemoguće? Iskušajte ovu metodu i vidjet ćete da funkcionira. To potvrđuju i istraživanja.

Naime, žene koje su prije mamografskog pregleda na svom mobitelu promatrale fotografije svojih partnera, osjetile su puno manju bol prilikom tog, mnogima neugodnog pregleda dojki od onih žena koje su promatrale fotografije objekata ili pak nepoznatih osoba.

Pomislite na seks i sve će manje boljeti
Uhvati li vas kakva akutna bol, pomislite na svoja seksualna iskustva ili se prepustite kakvim seksi maštarijama i osjećat ćete se puno bolje.

>> Kako ublažiti bol od uboda igle?

I ova pomalo neobična ideja ima i znanstvenu potvrdu – ispitanici jednog istraživanja čije su misli bile zaokupljene seksom, bili su u stanju izdržati veću bol od onih ispitanika koji su mislili na neku čedniju temu. To i ne čudi, stoga što seksualne fantazije znatno smanjuju napetost te djeluju opuštajuće.

Dišite sporije i svakodnevno meditirajte
Umjesto da posežete za tabletama, kronične bolove pokušajte ublažiti – sporijim disanjem. U učinkovitost te metode najbolje su se uvjerile mnoge trudnice na samom porodu. Međutim, usporeno disanje neće upaliti ukoliko je osoba depresivna i loše raspoložena.

Osim usporenog disanja, dobre rezultate u borbi protiv bolova (kao i lošeg raspoloženja) možete postići i svakodnevnom meditacijom. Naime, ljudi koji redovito meditiraju imaju zadebljani dio mozga koji utječe na osjetljivost na bol.

Blagotvoran miris zelene jabuke
Osjećate li lagano kljucanje u glavi, to je siguran znak – nepodnošljiva migrena vraća se pokvariti vam raspoloženje. Pokušajte je stoga otjerati mirišući zelenu jabuku ili pak upalite mirisne svijeće koje sadrže njezinu mirisnu notu.

Svježina koja karakterizira miris zelene jabuke djeluje relaksirajuće te smanjuje kontrakcije mišića glave i vrata.

Uz prijatelje sve podnosimo lakše
Neprestana bol koje se nikako ne možete riješiti, poput primjerice bolova u leđima, bit će puno podnošljivija uz malu pomoć naših najboljih prijatelja.

Jedno istraživanje u Španjolskoj potvrdilo je tu tezu, jer oni pacijenti kojima su njihovi voljeni ili pak prijatelji pružali utjehu, lakše su izlazili na kraj s bolovima te su uspješno pronalazili načine kako se nositi s bolnim simptomima.

Žene s reumatoidnim artritisom koje su slušale glazbu po vlastitom izboru, mogle su koračati 30 posto više negoli pacijenti koji su hodali u tišini

Terapija glazbom
Pacijenti koji boluju od rematoidnog artritisa, nažalost, jako dobro znaju što je to bol. I dok im liječnik preporučuje kako se trebaju više kretati, uz toliko bol to baš i nije lak zadatak. Jedno istraživanje pokazalo je kako glazba tu može odigrati važnu ulogu.

Naime, žene s reumatoidnim artritisom koje su slušale glazbu po vlastitom izboru, mogle su koračati 30 posto više negoli pacijenti koji su hodali u tišini. Glazba nije ubila bol, već je samo imala blagotvoran učinak na njihov um te su manje mislili na bolove.

Uživajte u djelima omiljenih slikara
Vjerovali ili ne, ali čak i gledanje omiljenih vam umjetničkih djela može umanjiti bol koju osjećate.

Test je izveden na skupini zdravih ispitanika kojima se specijalnim laserom izazivao bol na koži, pokazujući im pritom umjetnička djela koja su im bila – lijepa, ružna ili su im izazivala osjećaj indiferentnosti. Ispitanici koji su gledali slike koje su im se jako sviđale, osjetili su za trećinu manju bol od onih koji su gledali u djela koja su smatrali ružnima.

Nevjerojatna moć vjere
Duhovnost i svakodnevni vjerski rituali kroničnim bolesnicima uvelike pomažu da se osjećaju bolje. Vjera im omogućava da se lakše suoče s intenzivnim osjećajem boli, daje im životnu snagu te ih čuva od lošeg raspoloženja i depresije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju