Već smo čuli kako su zamrznute namirnice zapravo zdrave, no kako bi zadržale sve kvalitete potrebno je zamrzavanje provesti na pravi način. Doznajte kako...

Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja ona neće izgubiti nutritivne vrijednosti te ga možete jesti i tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Želite li svoje svježe plodove zadržati za hladnije dane poštujte sljedeća pravila i uživajte u zdravom voću.

KAKO PRAVILNO ZALEDITI SVJEŽE SEZONSKO VOĆE?
1. Operite i očistite voće u hladnoj ili mlakoj vodi kao da ćete ga odmah jesti. Oguliti bi se trebale jabuke, kruške, dinja i breskve,a šljive po želji.

2. Iz voća izvadite koštice, iščupajte peteljke te ih narežite na manje komade. Manje plodove poput šumskog voća i grožđa možete ostaviti cijele.

Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja ona neće izgubiti nutritivne vrijednosti

>> Rok trajanja hrane: Spriječite 200 zaraza iz hladnjaka

3. Na pladanj ili plitku posudu posložite voće i to samo u jednom sloju, da se ne preklapa ili gnječi. Stavite ga tako u zamrzivač i ostavite da tako odstoji nekoliko sati.

4. Nakon što se voće stvrdnulo pospremite ga u plastične vrećice za domaćinstvo. Sami odredite količinu, a naša preporuka je doza za manji obrok, tako da ga možete odmrznuti po potrebi.

5. Pokušajte čim više istisnuti zrak iz vrećice prije nego što je zatvorite i stavite u zamrzivač, ali pripazite kako meko voće poput jagoda, malina i kupina ne zgnječite.

>> 7 namirnica koje možete čuvati u posudicama za led

Iako je zamrznuto voće zdravo nemojte misliti koko je njegova kvaliteta stajanjem u zamrzivaći vječno sačuvana. Naprotiv, baš kao i meso, i zaleđeno voće ima rok trajanja koji ovisi o samom plodu.

KOLIKO VOĆE MOŽE OSTATI ZALEĐENO?
Do 12 mjeseci: jabuke, jagode, smokve, šljive i grožđe
Do 10 mjeseci: šumsko voće, limun, Buče, bundeve, tikvice

ŠTO JOŠ MOGU ZAMRZNUTI?
Dinja: Ogulite dinju i narežite na kockice, posipajte šećerom te tako zaledite. Nakon odmrzavanja dodajte malo limunovog soka i ruma.

Breskva i nektarina: Malo tvrđe plodove ogulite i narežite na kriške, kratko blanširajte (oko 20 sekundi), posipajte šećerom i zamrznite. Mekane zaledite bez šećera.

Voćna salata: Šumsko voće dobro operite te posipajte šećerom ili zalijte sirupom te zaledite. Kada ga odledite icjedite po voću limunovog soka.

Još zanimljivih članaka o kulinarstvu, putovanjima, zabavi i svemu ostalome što život ispunjava guštom pročitajte na portalu punkufer.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju