Uskrsni stol prema načinu obrade hrane i tradicionalnih namirnica znatno je lakši za naše tijelo od božićne trpeze. No, niti ovih dana ne treba pretjerivati s hranom, već umjereno konzumirati proljetno povrće te kuhanu šunku, baš kao i kuhana jaja od kojih ne treba zazirati jer su itekako dobra za naše zdravlje

1. Blagotvorna su za zdravlje očiju. Jedno jaje dnevno smanjuje mogućnost pojave degeneracija očnih mišića i to zbog antioksidanta luteina i zeaxanthina koje nalazimo i u brokuli i špinatu. Prednost je jajeta što ljudsko tijelo iz njega može apsorbirati više korisnih tvari nego iz biljaka.

2. Zbog navedenih antioksidanata smanjuju rizik od pojave očne mrene.

3. Jedno jaje sadrži 6 grama visokokvalitetnog proteina te svih 9 esencijalnih aminokiselina.

>> 6 'loših' namirnica koje treba jesti

4. Prema jednoj studiji Harvard School of Public Helath nije pronađena povezanost između konzumacija jaja i kardiovaskularnih bolesti. Čak jedno od provedenih istraživanja tvrdi da redovito konzumiranje jaja može pomoći pri sprječavanju zakrčenja krvnih žila, moždanog i srčanog udara.

Jaja su jedan od najboljih izvora vitamina D nužnog za apsorpciju fosfora

5. Žumanjak sadrži 300 grama kolina, proteina koji pridonosi zdravlju živčanog sustava, moždanih stanica.

6. Zbog istog tog proteina smanjuje rizik od raka dojke za čak 24 posto.

>> 10 namirnica koje tope kilograme

7. Žumanjak sadrži 5 grama masnoće od kojih je samo 1,5 grama zasićenih koje se smatraju štetnima.

8. Unatoč opće prihvaćenom mišljenju kako jaja podižu razinu kolesterola, umjerena konzumacija od najviše dva jaja dnevno ne utječe na lipidni profil. Na kolesterol prvenstveno utječu zasićene, a ne nezasićene masnoće koje prevladavaju u jajima.

9. Jaja su jedan od najboljih izvora vitamina D nužnog za apsorpciju fosfora, drugog važnog sastojka kostiju i zubi.

10. Kako su bogati izvor minerala i vitamina, jačaju nokte i kosu. Mnogi su primijetili da gušću kosu i brži rast vlasi nakon što su prehranu obogatili ovom namirnicom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju