Jedan od plodova koji jesenske boje bakra i svih nijansi kestena prošara svojim plavo-ljubičastim tragom jest mirisna šljiva. U svojoj suhoj varijanti ova saveznica loše probave također smanjuje i rizik od osteoporoze

Desetak suhih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju, koji s godinama raste, naročito kod žena koje su izašle iz menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Floridi.

Tokom istraživanja liječnici su pratili zdravstveno stanje 100 ispitanica koje su izašle iz menopauze, koje su bile podijeljene u dvije grupe.

Prva grupa, u kojoj je bilo 55 žena je godinu dana jela oko 100 grama, ili desetak suhih šljiva dnevno, a u drugoj kontrolnoj grupi bilo je 45 žena koje su jele sušene jabuke.

>> 5 super saveznika u borbi protiv kilograma

>> Uživajte u bogatom okusu aromatične poslastice od šljiva

Sve žene uzimale su preporučene dnevne doze kalcija i vitamina D.

Analize su pokazale kako žene koje su konzumirale suhe šljive imaju znatno bolju gustoću kostiju od onih u drugoj grupi. S obzirom na to da se tijekom prvih pet godina nakon menopauze gustoća kostiju značajno smanjuje, što povećava rizik od prijeloma, liječnici preporučuju da suhe šljive postanu dio svakodnevne prehrane.