Dugi radni dan koji ponekad premaši i osmosatno sjedenje na stolcu ispred kompjutora samo na prvi pogled nije izazov za vaše tijelo. Kako bi spriječili da 'pasivno' zanimanje ispred ekrana računala postane jedan od faktora rizika za pojavu kroničnih bolesti, neke vaše navike za radnim stolom moraju postati prošlost

1. Ručanje ispred računala
Ručanje za radnim stolom nije direktno opasno za zdravlje (no, ne zaboravite da je tipkovnica prepoznata kao jedan od najprljavijih predmeta), već se u njemu krije zamka nesvjesno jedenja koje lako može dovesti i do prejedanja. Osim toga vrlo je bitno da vrijeme objeda bude posvećeno samo vama kako biste se mogli koncentrirati na svoj tanjur, barem nakratko mislima daleko od trenutnih poslovnih zadataka.

>> 10 načina kako da na poslu budete sretniji

>> Top 10 najstresnijih poslova

2. Prekrižene noge
Možda to radite iz navike, a možda zbog toga što vam je tako nekako najudobnije sjediti. No, držite li noge prekrižene duži vremenski period blokirat ćete cirkulaciju što utječe i na pojavu boli u leđima, ali zdravstveno bezopasne, ali mnogima mrske pojave celulita. Ako se ne možete odreći prekriženih nogu, pokušajte ih izmjenjivati svakih nekoliko minuta.

3. Glasna glazba u slušalicama
Omiljeni izvođač u slušalicama pojačan na maksimum probudit će vas u zimskim jutrima kada vam niti kava ne pomaže držati oči otvorenima. No, pokušajte sniziti glasnoću barem za koji stupanj jer uz glasnu glazbu vrlo se teško koncentrirati na posao te se posvetiti važnim stvarima o kojima vam ovisi egzistencija.

4. Preskakanje pauze
Bez obziri koliko vam je naporan radni dan te koliko malo vremena imali za obavljanje svih poslova koje od vas zahtijevaju nadređeni, morate odvojiti vrijeme za pauzu. Prošećite do oblžnje trgovine i protegnite noge, odmorite oči od kompjutora.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju