Zdravo mršavljenje ne smije biti i gladovanje. Želite li se riješiti viška kilograma ili masnih naslaga, hrana ne mora biti vaš neprijatelj već vjerni saveznik. Potražite li je na odjelu voća i povrća u vašem lokalnom samoposluživanju, iznenadit ćete se kako sitne promjene u prehrani mogu smanjiti osjećaj gladi i ubrzati potrošnju masnoća


1. Ljuta papričica

Pola žličice mljevene ljute papričice može vam pomoći da spremni dočekate narednu sezonu kupaćih kostima.
Sastojak koji osigurava vatrenu ljutinu opakoj papričici je kapsaicin, istovremeno zaslužan za smanjivanje osjećaja gladi i podizanje energije. Kod onih koji nisu ljubitelji začinjene hrane, efekt sitosti još će biti jači kao i nedostatak želje prema masnoj, slanoj i slatkoj hrani.

Sastojak koji osigurava vatrenu ljutinu opakoj papričici je kapsaicin zaslužan za smanjivanje osjećaja gladi i podizanje energije

>>7 vježbi koje garantiraju smanjenje apetita

Savjet:
Kapsaicin u tabletama kao dodatak prehrani neće imati jednako uspješno djelovanje, jer jednostavno morate osjetiti žar opake ljute papričice.

2. Cimet
Potvrdu o pozitivnom utjecaju cimeta dokazala je skandinavska studija u kojoj su volonteri jeli puding od riže obogaćen s tri grama cimeta te proizvodili manje inzulina nakon jela nego oni koji su ga jeli bez tog mirisnog začina.

>>5 istina o masnom tkivu koje morate znati kod mršavljenja

A kako je inzulin hormon koji višak šećera pretvara u masnoću, tako je i pomoć pri gubitku kilograma. Snižavanje razine šećera u krvi tako usporava metabolizam i produžuje osjećaj sitosti.

Savjet:
 Jednu žličicu cimeta dnevno pomiješajte s jogurtom, voćem i žitaricama ili čak s kavenim napitkom. Posebno je djelotvorno konzumirate li je nakon obroka.

3. Zeleni čaj
Razlog zbog kojeg se zeleni čaj ističe kao saveznik prilikom mršavljenja je katehin, stimulator za topljenje kalorija. Zeleni čaj, ne samo u toploj već i hladnoj verziji, smanjuje apetit i zbog jednog od oksidansa koji utječe na hormon leptin.

Limun sadrži prirodno topivo vlakno pekticin, koje poput 'spužve' upija masnoće iz tijela i usporava osjećaj gladi



Tri do šest šalica zelenog čaja dnevno ubrzava trošenje energije do 40 posto te povećava potencijal za topljenje masnoća, prvenstveno zahvaljujući kombinaciji flavonida i kofeina.

Savjet: Dosadašnji dnevni unos kupovnih napitaka jednostavno zamijenite šalicom zelenog čaja, na ovaj način lako ćete dostići preporučenu dozu u borbi protiv masnog tkiva.

4. Limun
Prirodno topivo vlakno pekticin upija masnoću nakupljenu u tijelu i usporava poces probave. Ova 'spužva' u sastavu limuna usporava probavni proces zbog čega nam se produžava osjećaj sitosti te smanjuje potreba za nezdravim međuobrocima.

Vitamin C u limunu pospješuje i proizvodnju karnitina – aminokiseline uz koju se masnoće pretvaraju u energiju.

Savjet:
 Uz sve ostale pozitivne utjecaje ovog agruma na zdravlje, ovo je dodatni razlog zbog kojeg biste ga njegov sok i naribanu koricu trebali koristiti u salatama, umacima ili jednostavno u čaši vode.

5. Češnjak
Maleni i neugledni češnjak prava je bomba blagotvornih sastojaka. Uz svoja antibiotska svojstva može se pohvaliti i moćnim utjecajem na mozak, odnosno na onaj dio zadužen za osjećaj gladi. To mu omogućuje alicin, izvor njegovog karakterističnog mirisa i okusa.
Alicin pospješuje i izlučivanje adrenalina čime se ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Savjet: Sve su to dovoljni razlozi da kralja povrća što češće uvrstite u svoje obroke, u prirodnom izdanju ili u prahu čime ćete izbjeći njegov intenzivan miris.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju