Hrana kao gorivo ima najvažniju funkciju u zdravlju tijela i duha, no niti napici nisu ništa manje korisni. Ako ste se ikad našli u situaciji da se ne možete sjetiti gdje ste stavili ključeve ili pak da ne možete naučiti napamet više od jedne rečenice možda je vrijeme da nahranite mozak nekim od 5 napitaka koji poboljšavaju pamćenje


Vino
Čaša vina poslije ručka ima pozitivna svojstva za organizam. Osim što štiti krvne žile, pojačava cirkulaciju i smanjuje stres crno vino djeluje na moždane stanice koje dobivaju više kisika. Tako se izoštrava sposobnost mišljenja, poboljšava pamćenje.

Kava
Osim što ispijanje kave već prelazi u tradiciju bez koje ne možemo ovaj ukusni napitak je odličan antioksidans . No kofein kao njezin glavni sastojak može pojačati i vaše kratkotrajno pamćenje. Šalica do dvije kave, maksimalno tri dnevno dnevno smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, dijabetesa i bolesti srca.

Sok od cikle
Tamno crveni sok iz ovog korijena vrlo je hranjiv. Čaša soka od cikle dnevno čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšava cirkulaciju. Cikla može drastično sniziti povišen krvni tlak te pojačati dotok krvi u mozak. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

>> Isprobajte trikove za pamćenje imena

>> Zašto bismo trebali izbjegavati gazirana pića?

Čaj
Svi oni koji ne vole piti kavu svoju dozu pametnog napitka mogu potražiti u čaju. Dokazano je da tein odnosno kofein koji se nalazi u crnom, zelenom ili bijelom čaju djeluje stimulativno na mozak, te na taj način povećava se sposobnost pamćenja, jača koncentracija, motivacija i izdržljivost.

Sok od jabuke
Jabuka je oduvijek poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i da pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Sok od jabuke povećava proizvodnju osnovnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što rezultira povećanom memorijom. Dvije-tri čaše jabukovog soka dnevno značajno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju